maanantai 23. toukokuuta 2016

Miinuskorot jäivät haaveeksi – pankki ei maksa asuntolainasta velalliselle

Ismo Pekkarinen / AOP
Miinuskorot jäivät haaveeksi – pankki ei maksa asuntolainasta velalliselle
Oikeusministeri pakitti: aiemmin se esitti, että lainakorot voisivat tipahtaa myös miinukselle.
Oikeusministeriö on peruuttanut viime marraskuussa julkaistusta mietinnöstään. Tuolloin ministeriö esitti, että lainakorot voisivat painua miinukselle viitekoron laskiessa negatiiviseksi.
Lähes koko rahoitusala vastusti oikeusministeriön näkemystä. Sekä Finanssialan keskusliitto, Finanssivalvonta että vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE jättivät asiaan eriävän mielipiteen. Pelkona olivat markkinahäiriöt ja kuluttajien valinnanvapauden heikkeneminen.
Ministeriö perusteli uudistusta tasapuolisuudella, mutta uuden näkemyksen mukaan viitekorko ei voisi syödä marginaalia, vaikka markkinakorot laskisivat negatiivisiksi. Asia käy ilmi oikeusministeriön julkaisemasta tiedotteessa, jossa ehdotetaan uusia säännöksiä koron ja maksujen muuttamisesta sekä vertaislainoista.
Ministeriö esittää, että pankeilla ei olisi oikeutta muuttaa asiakkaalta perittävää marginaalia tai kokonaiskorkoa muuten kuin viitekoron muuttuessa. Pankit eivät saisi jatkossa siirtää liiketoimintansa riskejä asiakkailleen ääritilanteissa.
Uusissa lainasopimuksissa pankit eivät siis saisi nostaa asuntolaina-asiakkaiden korkoa, vaikka niiden vakavaraisuus tai maksuvalmius olisivat uhattuna. FK vastusti marraskuun mietinnössä uudistusta.
– Samassa yhteydessä selvennettäisiin se, että luotonantajalla on oikeus periä asuntoluoton marginaali kokonaisuudessaan myös viitekoron ollessa negatiivinen, jos luottosopimuksessa näin on sovittu, tiedotteessa sanotaan.
∇ MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALEMPANA ∇
∇ ARTIKKELI JATKUU ∇

Kahden viikon peruutusoikeus laajenee

Ministeriö esittää myös useita muita säännöksiä, joista osa perustuu kansalliseen harkintaan ja osa EU-direktiiviin. Jatkossa vertaislainojen välittäjien pitäisi rekisteröityä Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämään rekisteriin.
Myös asuntolainojen tai asuntovakuudellisten kuluttajaluottojen välittäminen edellyttäisi jatkossa rekisteröintiä. Viranomaisena toimisi Finanssivalvonta.
Asuntolainoissa kuluttajan kahden viikon peruutusoikeus laajenisi myös pankeissa tehtyihin lainasopimuksiin. Nyt oikeus koskee vain etä- ja kotimyyntiä.
Lisäksi luotonantajille tulisi kytkykauppakielto, eli lainatarjouksen ehtona ei saisi olla toinen tuote tai palvelu, esimerkiksi vakuutus. Alennukset yhdistelmämyynnissä olisivat sen sijaan jatkossakin sallittuja.