torstai 12. toukokuuta 2016

Tietovuotaja Edward Snowden varoittaa älylaitteista: "Olemme kuin korvamerkittyä karjaa"

Torstai 5.5.2016 klo 13.50
 
  
The Guardian on julkaissut laajan mielipidekirjoituksen maailmankuululta tietovuotajalta, joka varoittaa jälleen Yhdysvaltain valvontakoneiston voimasta.
Tietovuotaja Edward Snowden jatkaa urkintakoneistojen vastaista kampanjointia Venäjältä.
Tietovuotaja Edward Snowden jatkaa urkintakoneistojen vastaista kampanjointia Venäjältä. (EPA/E.D.D.A / AERO PRODUCTIONS)
Snowden muistelee laajassa kirjoituksessaan omaa työtänsä Yhdysvaltain tiedustelupalvelu NSA:n alihankkijana ja kertaa syitä, jotka johtivat hänet päätökseen vuotaa asiakirjoja maan tiedustelukoneistosta lehdistölle vuonna 2013.
- Kun uusi työntekijä astuu palvelukseen CIA:n päämajassa, hän vannoo valan; ei valtiolle, ei CIA:lle, eikä salailulle. Vannot valan perustuslaille. Ja kun kohtaat todisteita siitä, että valtio rikkoo sitä perustuslakia ja arvoja, joita olet vannonut suojelevasi, on edessäsi valinta. Kummalle uskollisuutesi kuuluu, kysyy Snowden kirjoituksessaan.
The Guardianin julkaisema artikkeli toimii johdantona uuteen, Yhdysvaltain lennokki-iskuja koskevaan Jeremy Scahillin paljastuskirjaan The Assassination Complex, jonka tekoon on osallistunut alkuperäisten NSA-paljastusten toimittaja Glenn Greenwaldin perustama The Intercept -sivusto.
Snowden toistaa artikkelissa vanhat varoituksensa siitä, kuinka pohjattoman vallanjanoisia tiedusteluviranomaiset ovat, jos niiden valtaa ei rajoiteta demokraattisesti. Nykyaikainen verkottunut maailma takaa tiedusteluelimille suuremman vallan kuin koskaan aiemmin historiassa.
- Käyttämällä hyväksi modernia tarvettamme olla jatkuvasti yhteydessä verkkoon, voivat hallitukset kohdella meitä kuin korvamerkittyä karjaa. Ainoa ero on siinä, että olemme itse ostaneet seurantalaitteemme ja kannamme niitä taskuissamme.
Snowden kuitenkin ylistää kirjoituksessaan yhä useampien ihmisten halua ryhtyä tietovuotajiksi, jotka paljastavat valtion väärinkäytöksiä oman uransa ja turvallisuutensa kustannuksella.
Edward Snowdenin täyden englanninkielisen mielipidekirjoituksen voit käydä lukemassa The Guardianin sivuilta tämän linkin takaa.