torstai 26. toukokuuta 2016

Mihin pistän ruokakaupan kassin kuumassa autossa?

Torstai 26.5.2016 klo 19.56
Mikä on paras paikka autossa ruokakaupan kassille kuumassa autossa helteellä. Jalkatila vai takakontti vai pitääkö olla kylmälaukku?
Jääkaappia vaativat ruuat eivät säily auton tavaratilassa kuumalla.
Jääkaappia vaativat ruuat eivät säily auton tavaratilassa kuumalla. (AOP)
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen, onko autossa jokin viileä paikka, jossa voi säilyttää herkästi pilaantuvia ruokia? Onko esimerkiksi tavaratila sellainen?
- Joissakin sedan-mallisissa autoissa tavaratila saattaa olla hieman matkustamoa viileämpi auton seistessä, mutta farmareissa ja viistoperäautoissa tavaratila on periaatteessa samaa tilaa kuin matkustamo ja sinne paistaa ikkunoiden läpi aurinko kuten muuallekin.
- Ajon aikana tavaratila saattaa olla jopa kuumempi, koska raitisilmasuuttimet puhaltavat kylmää ilmaa pääasiassa auton etuosaan.
-  Joissakin autoissa on myös jäähdytetty hansikas- tai kyynärnojakotelo, mutta ne toimivat vain, jos auto on käynnissä ja ilmastointi päällä. Kun auton jättää parkkiin, kotelot lämpenevät nopeasti.
Vesalainen neuvookin, että ruokakassi kannattaisi täyttää vasta mahdollisimman lähellä kotia tai kesämökkiä, jotta kylmäketjun katkeamiselta vältyttäisiin. Jos ruokia joutuu kuljettamaan vähänkään kauemmaksi, on syytä käyttää kylmälaukkua tai autojääkaappia.
- Suosittelen laukun tai kaapin hankkimista ruuan kuljetuksia varten. Tosin pitää muistaa, että nekin on tarkoitettu vain kuljetuksia varten. Perillä pitää olla oikea jääkaappi, jonne ruuat voi siirtää.
- Autoliiton tiepalvelussa joudutaan usein auttamaan mökkeilijöitä, jotka ovat jättäneet autojääkaapin päälle kun auto on ollut pysähdyksissä. Jääkaappi on silloin syönyt akun tyhjäksi.
Vesalainen muistuttaa vielä, että painavan autojääkaapin tai kylmälaukun oikea sijoituspaikka on auton tavaratila. Jos kaapin jättää irralleen takapenkille, se paiskautuu edessä istuvien päälle äkkijarrutuksessa tai törmäyksessä. Vesalainen kertoo markkinoilla olevan myös sellaisia autojääkaappeja, jotka ovat tarkoitettu kiinnitettäväksi takapenkin turvavyöllä.
Kylmälaukku pitää sijoittaa tavaratilaan, jos sitä ei saa turvavöillä kiinni istuimeen.
Kylmälaukku pitää sijoittaa tavaratilaan, jos sitä ei saa turvavöillä kiinni istuimeen. (JARNO JUUTI)
PENTTI J. RÖNKKÖ