tiistai 24. toukokuuta 2016

Lukijoiden ratkaisu vanhusten kohteluun: Työtään hellästi tekevät hoitajat tarvitsevat kaikkien tuen

Colourbox
Lukijat muistuttavat, että ympärivuorokautisessa hoidossa työskentelee paljon välittäviä ihmisiä. Heitä ei saisi omaisten mukaan nyt raskauttaa arvostelulla.
Jaana Kerola Aamulehti
Vanhusten kaltoinkohtelua nähneiden viestit korostavat, että ympärivuorokautisessa vanhustenhoidossa tekee työtään ihmisiä myös täydestä sydämestään, eikä heitä saisi nyt raskauttaa arvostetulla.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira kertoi aiemmin tiistaina, että 93 prosenttia sosiaalihuollon ympärivuorokautisten yksiköiden työntekijöistä on havainnut vanhusten kaltoinkohtelua työssään. Valviran maaliskuiseen kyselyyn vastasi yli 7 400 yksityisten ja julkisten palveluntuottajien työntekijää.
Valvira luokittelee kaltoinkohteluksi vanhuksen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden vaarantava teko tai tekemättä jättäminen. Se voi olla fyysistä, psyykkistä, taloudellista tai seksuaalista.
Aamulehti kysyi lukijoiltaan tiistaina aamupäivällä, millaisesta vanhusten kaltoinkohtelusta heillä on kokemusta, ja mitä ratkaisuja tilanteeseen on löydettävissä.

Valvira kertoi tänään iltapäivällä kello 13, millaisiin valvontatoimenpiteisiin se ryhtyy, jotta sen kyselyssään toteamaa vanhusten kaltoinkohtelua saadaan vähennettyä.

”Suuri haloo tarpeen”

91-vuotiaana palvelutalossa kuolleen äidin tytär Anne Pönni-Kupiainen kertoi, että tarvitaan ehdottomasti suurta haloota saattohoidon parantamiseksi palvelutaloissa.
Hän seurasi viime vuodella lopulla kahden siskonsa uurastusta kuolemassa olleen äitinsä hoidon puolesta.
Pönni-Kupiainen kertoo, että hänen äitinsä oli niin heikkokuntoinen, että hän ei olisi kestänyt siirtoa sairaalaan saamaan morfiinia suonensisäisesti, ja suun kautta nieleminen ei enää onnistunut.
– Elimistön kuivuminen on tuskaa tuottava tila, etenkin kun esimerkiksi vaippaa vaihtaessa vanhusta käännellessä sisäelimet kuivuudesta toisiinsa tarrautuneina joutuvat painovoiman vaikutuksesta riipuksiin. Myös hänen 50 vuotta sairastamansa reuma ihoa ohentavine kortisonihoitoineen teki nostelusta kivuliasta.
Perhe totesi, että hoitajia on monenlaisia.
– Äitimme huutaessa kivusta yksi hoitaja sanoi vain, että menkää toiseen huoneeseen, jos ette kestä kuulla. Hoitopaikassa oli muitakin kovakouraisia hoitajia, mutta toki myös lempeitä, Pönni-Kupiainen kertoo.
Hänen mukaansa morfiinin saaminen äidin helpotukseksi oli aikamoisen sinnikkään yrittämisen takana.
– Lääkäriä emme saaneet ajoissa paikalle, eikä yksityiseltäkään puolelta se onnistunut, koska oli joulunalusaika. Lopulta lääkettä saatiin, mutta sen riittävyys ei ollut varmaa. Äitimme pääsikin sitten jouluaattoiltana Herran huomaan.
Pönni-Kupiainen sanoo, että hoitopaikoissa pitäisi olla lääkäri tavoitettavissa ympäri vuorokauden. Samoin palautetta pitäisi pystyä antamaan avoimesti.
– Ainakaan omaiset eivät voi valittaa hoitajista, sillä se voi kostautua hoidettavana olevalle asukkaalle, hän sanoo.
– Toiset hoitajat pelkäävät puolestaan, kuka on kertonut kaltoinkohtelusta eteenpäin, Pönni-Kupiainen arvioi.
Vapaaehtoisena vanhustyössä toimiva Kirsti Dalman Espoosta haluaa muistuttaa, että ongelmista valitettaessa unohtuvat kaikki ne ihanat, huolehtivat, rakastavat hoitajat, joille olemme ulkoistaneet lapsi-vanhempisuhteemme.
– Olen itse nähnyt vapaaehtoisena vanhustyössä, miten hienoja hoitajia meidän vanhuksillamme on, ja miten he nyt vaikenevat ja ottavat vastaan aivan hirveitä syytöksiä, jotka leimaavat koko alan.
Dalman kertoo, että Diakonissalaitoksen Hoivassa vuosi sitten yksi hoitajista omatoimisesti lähestyi eri tahoja hattu kädessä ja keräsi mahtavan määrän taimia.
Hoitaja perusti hoivakodin takapihalle puutarhan, jota tultiin Dalmanin mukaan muualtakin katsomaan.
– Kaikki vanhukset rullattiin joka päivä puutarhaan istuskelemaan. Siellä laulettiin ja kerrottiin juttuja. Tällä haluan kertoa, että yksittäisten hoitajien panokset ovat välillä aivan huikeita, Dalman kirjoitti.
Millaisesta vanhusten kaltoinkohtelusta sinulla on kokemusta, ja mitä ratkaisuja löydät tilanteeseen? Lähetä kokemuksesi ja ratkaisusi sähköpostiosoitteeseen: jaana.kerola@aamulehti.fi. Koostamme saaduista viesteistä jutun.
Lukijoiden ratkaisuja

Lempeille hoitajille aikaa ja rauhaa

Ympärivuorokautista hoitoa vanhuksille antavissa paikoissa pitäisi olla lääkäri tavoitettavissa ympäri vuorokauden, jotta esimerkiksi kipuihin saa heti riittävän lääkityksen.
Omaisilla ja työntekijöillä pitäisi olla mahdollista antaa palautetta kaltoinkohtelusta ilman pelkoa leimatuksi joutumisesta.
Sydämellisten hoitajien jaksamiseksi tarvitaan hoitopaikkoihin lisää työntekijöitä.
Palkataan työn- ja asiakaskohtelulaadun tarkastaja.
Koulutetaan alalle työntekijöitä, jotka soveltuvat auttamistyöhön.
Koulutetaan esimiehet niin, että he uskaltavat puuttua ongelmiin.
Tuodaan työvuorosuunnittelu nykyaikaan, noudatetaan ikäihmisten ravitsemussuosituksia ja huolehditaan ohjeiden mukaan laiteturvallisuudesta.
Tuetaan yksilöllisyyttä ja voimavaroja tukevaa toimintaa.


Lue myös nämä