torstai 12. toukokuuta 2016

Korvasienikausi alkaa - näin käsittelet oikein

Keskiviikko 4.5.2016 klo 14.43
 
  
Myrkyllinen sieni ei ole mutkattomin syötäväksi valmistettava. Sienen maku palkitsee viitseliään kokin.
Oikealla käsittelyllä myrkyllinen korvasieni muuttuu syömäkelpoiseksi herkuksi.
Oikealla käsittelyllä myrkyllinen korvasieni muuttuu syömäkelpoiseksi herkuksi.(RONI LEHTI)
Korvasienikausi on alkamassa, ja sieniä voi jo löytää Etelä-Suomesta, kertoi Helsingin Sanomatperjantaina. Toukokuu onkin etelässä sienen parasta satokautta. Pohjoisessa sienisato on parhaimmillaan tätä hieman myöhemmin, kesäkuussa.
Hengenvaarallista myrkkyä sellaisenaan sisältävä korvasieni vaatii aina huolellisen käsittelyn ennen kuin se on syötäväksi soveltuvaa.
Keitä kahteen kertaan, huolehdi tuuletuksesta
Evira neuvoo sienestäjiä keittämään saaliinsa runsaassa vedessä vähintään viiden minuutin ajan kahteen kertaan. Sienet on muistettava huuhtoa huolellisesti keittokertojen välissä.
Keittovettä ei tule enää käyttää ruuanvalmistuksessa, vaan se pitää kaataa pois.
Kokin tulee myös huolehtia keittiön tuulettamisesta korvasienten keittämisen ajan.
Huolellinen työ kuitenkin kannattaa. Korvasienistä valmistuu esimerkiksi maittava lisuke, joka sopii mainiosti yhteen lohen kanssa.
Korvasienimuhennos
n. 1 l tuoreita korvasieniä
2 salottisipulia
50 g voita
2-3 rkl vehnäjauhoa
2 dl kasvislientä
suolaa, valkopippuria
1 dl kermaa
1. Puhdista korvasienistä hiekka ja paloittele ne karkeasti. Keitä niitä ensin vähintään kolmessa litrassa vettä 8-10 minuuttia. Kaada vesi pois siivilän avulla ja huuhtele sienet. Toista sama. Purista lopuksi sienistä kevyesti vesi pois. Hienonna niitä hieman, mutta älä aivan silpuksi.
2. Kuori ja hienonna salottisipulit. Sulata voi pannulla ja paistele käännellen sipuleja ja sieniä muutama minuutti. Älä polta. Ripota vehnäjauho sienille ja kääntele sienten sekaan. Lisää sekoittaen kasvisliemi ja mausteet ja anna muhennoksen kiehua viitisen minuuttia. Lisää lientä, jos on tarvis. Lisää lopuksi kerma ja kiehuttele seos hieman valuvaksi muhennokseksi.
Resepti: Markku Haapio, Pippuri.fi