maanantai 23. toukokuuta 2016

Tietoturvafirma listasi vaarallisimmat salasanat – yksityisyyttä voi varjella ovelalla muistikikalla

© Pawel Kopczynski / Reuters
Tietoturvafirma listasi vaarallisimmat salasanat – yksityisyyttä voi varjella ovelalla muistikikalla
Täydellisen salasanan ei tarvitse olla monimutkainen. Vahvaksi salasanaksi ei kuitenkaan kelpaa numerojono eikä oman lemmikin nimi.
23.5.2016 21:44
Taloussanomat
Täydellisen salasanan luominen ja muistaminen tuntuu vaikealta – varsinkin kun niitä on monta. The Guardian -lehti listaakeinoja, joilla luotettavan salasanan keksiminen helpottuu.
Typerintä on käyttää yhtä sanaa pääasiallisena salasanana, brittilehti kirjoittaa. Tämä johtuu siitä, että hakkerit pystyvät murtamaan yhdestä sanasta koostuvan salasanan hyvin nopeasti.
Kirjaimen vaihtaminen numeroon pidentää murtamiseen kuluvaa aikaa – mutta vain vähän. Parempi on lisätä salasanan loppuun yksi tai kaksi numeroa.
Salasanojen olisi hyvä olla vähintään 12–14 merkkiä pitkiä. Hyvä uutinen on, että salasanan ei kuitenkaan tarvitse olla monimutkainen.
Kahdeksan merkin salasana murtuu muutamassa tunnissa, Guardianin haastattelemat asiantuntijat kertovat. Sen sijaan 14 merkin salasanan murtamiseen kuluu 8 110 miljardia arvauskertaa.
Pitkien salasanojen muistamisen ei tarvitse olla mahdotonta.
– Käytä sitaatti lempielokuvastasi, runosta tai lasten lorusta, ja vaihda siitä yksi sana. Sanontoja on helpompi muistaa kuin satunnaisia tekstin pätkiä, Fraser Kyne tietoturvayhtiö Bromiumista kertoo lehdelle.
Sen sijaan salasanassa ei kannata käyttää perheenjäsenten ja lemmikkien nimiä, varsinkaan jos nimet ja kuvat löytyvät Facebook-sivuiltasi.
Yksi vaihtoehto muistamisen helpottamiseen on käyttää salasanojen hallintaohjelmia. Hyvä puoli salasanasovelluksissa on, että niissä täytyy muistaa vain yksi pääsalasana. Toisaalta salasanasovelluksen murtaminen voi vaarantaa kaikki salasanat.
Kymmenen yleisintä salasanaa tietoturvayhtiö Splashdatan listauksen mukaan:
1. 12345
2. password
3. 12345678
4. qwerty
5. 12345
6. 123456789
7. football
8. 1234
9. 1234567
10. baseball
Myös nämä salasanat löytyvät 25 yleisimmän joukosta: monkey, login, passw0rd, starwars, dragon ja princess.