keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Näin vähennät roskapostitulvaa

Tiistai 10.5.2016 klo 11.39
 
  

(MOSTPHOTOS)

LÄHETÄ KYSYMYS

Onko sinulla kysyttävää digiasiantuntijalta?Lähetä kysymys Omagurulle
Kysymys: Sähköpostiin tulee jatkuvasti erilaisia mainoksia, tarjouksia ja uutiskirjeitä. Mistä nämä tulevat? Miten voisin vähentää näiden viestien määrää?
Vastaus: Roskapostia tulee yleensä tahoilta, joille olet antanut osoitteesi - ja samalla luvan lähettää tarjouksia ja muuta mainontaa.
Rekisteröityessäsi johonkin palveluun kannattaa lukea tarkkaan kaikki kohdat, koska yleensä seassa on kohta, jossa puhutaan uutiskirjeestä tai tarjouksista. Siinä yhteydessä voi valita, ettei toivo itselleen tällaista postia.
Mikäli sähköpostiisi tulee runsaasti mainospostia ja uutiskirjeitä, on niissä yleensä itsessään maininta peruutuksesta, joiden kautta voit poistua kyseisen palvelun postituslistoilta. Käytä tätä kuitenkin vain kun kyseessä on jokin luotettava kotimainen tai iso kansainvälinen toimija.
Varo roskapostien linkkejä
Epämääräisempien pienempien toimijoiden kohdalla kannattaa olla hyvin varovainen roskaposteissa olevien linkkien kanssa.
Varsinkin viestit, jotka on kirjoitettu huonolla suomella tai ovat kokonaan vieraskielisiä, sisältävät usein "peruutuslinkin", jolla vain varmistetaan osoitteesi olevan aktiivinen. Näin sinulle voidaan lähettää entistä enemmän roskapostia.
Muutenkin roskaposteissa olevien linkkien avaamisen kanssa on syytä olla varovainen. Niiden kautta voi saada haittaohjelman tai virustartunnan. Kannattaa katsoa eritoten linkin oikea osoite, jonne se johtaisi avauduttuaan.
Paras tapa suojautua roskapostilta on se, ettei anna huolimattomasti osoitettaan joka paikkaan. Mikäli tarvitset apua tai vinkkejä oman sähköpostisi kanssa, suosittelen kääntymään asiantuntijan puoleen.
Vastaajana Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen.