torstai 5. toukokuuta 2016

Minimoi myyräkuumeriski - siivoa pölyävät tilat alkukesällä

Maanantai 2.5.2016 klo 11.38 (päivitetty klo 15.58)
Oletko ulkovaraston tai mökin siivousaikeissa? Puuliitereissä ja muissa pölyävissä tiloissa piilee myyräkuumeen vaara. Alkukesästä riski on kuitenkin vähäisin.
Myyräkuumetta aiheuttava Puumala-virus päätyy ihmiseen yleensä pölyisen hengitysilman mukana. Metsämyyrän virtsa ja ulosteet levittävät virusta.
Myyräkuumetta aiheuttava Puumala-virus päätyy ihmiseen yleensä pölyisen hengitysilman mukana. Metsämyyrän virtsa ja ulosteet levittävät virusta. (HEIKKI HENTTONEN)
Jos olet aikeissa siivota ulkoliiterisi tai puuvajasi, paras aika voi olla noin kuukauden kuluttua, kesäkuun alussa. Tuolloin myyräkuumetta aiheuttavaa Puumala-virusta on tarjolla vähemmän kuin esimerkiksi loppusyksyllä ja alkutalvella.
Myyräkuume tarttuu hengitysteitse. Siksi esimerkiksi ulkoliiteriä siivotessa myyräkuumeelta tulee suojautua käyttämällä henkilökohtaisia suojaimia, kuten FFP3-tasoista suodattavaa puolinaamaria, Työterveyslaitos kertoo sivuillaan.
Virusta levittää metsämyyrä ulosteidensa kautta.
- Myyräkanta on alhaisimmillaan tähän aikaan vuodesta mutta toisaalta viruksen prosenttiosuus vanhoissa talvehtineissa myyrissä on juuri nyt suurimmillaan, muotoilee metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen Lukesta.
- Yhteensummaten virusta kantavien ja levittävien tiheys on alhaisimmillaan.
Kun metsämyyriä on vähemmän liikkeellä, todennäköisyyskin viruksen saamiseen on pienempi. Jos metsämyyrä on tehnyt tarpeensa ulkoliiteriin viime syksynä tai talvena mutta häipynyt jo itse paikalta, viimetalviset ulosteet eivät enää virusta levitä.
Myyräkuumetta levittävä virus säilyy tartuntakykyisenä huoneenlämmössä kaksi viikkoa, kylmässä todennäköisesti paljon pidempäänkin. Kesäkuun alussa lämmintä on ollut jo sen verran pidempään, ettei virus säily ulkorakennuksissakaan kovin montaa viikkoa. Huonoin aika siivota ulkoliiteri on siis syksyllä ja syystalvella, jolloin metsämyyrät pyrkivät ulkorakennuksiin ja mökkeihin, joskus jopa taloihin.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen

Myyräkuumeen voi saada milloin vain
Myyräkuumeen vaara on kuitenkin todellinen esimerkiksi puuliitereissä, jossa metsämyyrät virtsailevat pitkin rakennusta ja puukasoja.
Kun puita siirrellään tai tilaa siivotaan, virtsapölyä pöllähtelee ilmoille. Jos tällaisessa tilassa ollaan pitkiä aikoja, pölyä päätyy todennäköisesti myös keuhkoihin.
Ohessa muuta vinkki, kuinka voit minimoida riskiä saada Puumala-viruksen:
- Hakkaa puut pihalla (puuliiterissä pölyää ja voi saada helposti metsämyyrän virtsapölyä keuhkoihinsa, kun puita siirrellään)
-Jos havaitset jyrsijöitä rakennusten sisällä, pyydystä hiiret ja myyrät perinteisillä loukuilla (Elävänä pyytävän loukun ongelma on, että myyrä virtsaa ja loukkua siirrellessä virtsapölyä voi levitä, varsinkin silloin kun elävää eläintä yritetään saada pois pyydyksestä.)
- Älä imuroi. Metsämyyrän virtsapölyä tupsahtaa runsaasti ilmoille, jos sen jätöksiä ryhdytään esimerkiksi mökin lattialta imuroimaan. Jos esimerkiksi papanoita löytyy lattialta, ne on viisainta kerätä märällä rätillä, joka on kastettu desinfioivaan liuokseen.
Myyräkuumeen itämisaika on yleensä kahdesta kuuteen viikkoa. Se on virustauti, johon antibioottihoito ei tepsi. Akuutin taudin luonne vaihtelee. Tauti voi olla hyvin lievä tai hyvin paha ja on arvioitu, että yli 70 prosenttia ihmisistä saa infektion tietämättään, ilman oireita. Myyrä-kuume on Puumala-viruksen aiheuttama infektiotauti, joka kuuluu munuaisoireisiin verenvuotokuumeisiin. Yleensä tauti alkaa korkealla kuumeella. Muita oireita ovat päänsärky, selkäsärky, vatsakivut, pahoinvointi ja näköhäiriöt.