torstai 25. helmikuuta 2016

10 ruokaa flunssaa vastaan

Sunnuntai 10.1.2016 klo 07.30 (päivitetty klo 07.30)
 
  
Syö näitä elimistön puolustuskykyä vahvistavia ruokia, niin säästyt flunssalta.

(MOSTPHOTOS)
Käsien ahkera peseminen on tärkein keino estää flunssavirusten tarttumista, mutta silläkin on merkitystä, mitä syömme. Daily Mail listasi ruokia, jotka auttavat estämään flunssaa:
1. Valkosipuli
Valkosipuli tunnetaan parhaiten siitä, että sen syöminen aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen. Flunssakautena valkosipulia kannattaa käyttää ehkäisemään ja lievittämään flunssaa, sillä se torjuu mikrobeja ja viruksia. Valkosipulia voi syödä sellaisenaan pieniksi paloiksi leikattuina tai lisätä juomiin. Valkosipulin sanotaan lyhentävän flunssan kestoa.
2. Jogurtti
Probiootteja eli hyviä bakteereja sisältävän jogurtin tai piimän päivittäinen käyttö auttaa pitämään immuunipuolustuksen vahvana. Probiootit myös tasapainottavat suoliston mikrobistoa.
3. Lihaliemi
Kanakeiton syöminen on yksi vanhimmista flunssan ehkäisykeinoista. Lihaliemi paitsi ravitsee myös pitää yllä kehon nestetasapainoa, kun ilma on kylmä ja flunssa riehuu. Ne, jotka eivät syö lihaa, voivat siemaista kasvislientä.
4. Pinaatti
Kippari-Kallenkin suosimaa pinaattia pidetään superfoodina. Nykyään sitä lisätään vihermehuihin, smoothiehin ja salaatteihin. Pinaatissa on paljon foolihappoa, joka auttaa soluja uusiutumaan. Pinaatissa on myös paljon C-vitamiinia. Pinaattia olisi hyvä syödä kaksi kolme kertaa viikossa.
5. Parsakaali
Hyviä antioksidantteja, C-vitamiinia ja kalsiumia sisältävä parsakaali sekä vahvistaa että puolustaa elimistöä. Parsakaali vaikuttaa tulehduksiin ja lievittää särkyjä. Parsakaali tuottaa kehossa myös neutralisoivia entsyymejä, jotka poistavat myrkkyjä elimistöstä. Parsakaalia olisi hyvä syödä vähintään kahdesti viikossa.
6. Greippi
Moni juo flunssaisena mehuja. Parempi vaihtoehto on syödä greippejä, koska niissä on vähemmän sokeria. Verigreippi on tavallista greippiä vieläkin terveellisempi, sillä se sisältää lykopeenia, joka vahvistaa elimistön immuunnisysteemiä.
7. Kaneli
Kanelin antioksidanttisuus päihittää lähes kaikki muut ruoka-aineet. Kanelissa on myös vitamiineista paljon folaattia, betaiinia, koliinia ja K-vitamiinia sekä kivennäisaineista kaliumia, kalsiumia, mangaania ja rautaa. Kanelilla voi helpottaa vilustumista, kuumetta ja yskää, ja kaneliteellä voi kurlata kurkkua. Puoli teelusikallista kanelia päivässä riittää.
8. Vesimelooni
Vesimeloonia ei ole syytä pitää vain kesäisenä herkkuna, sillä siinä on paljon C- ja A-vitamiineja sekä runsaasti lykopeenia. Sen sanotaan olevan superantioksidantti, joka estää vapaita radikaaleja tuhoamasta soluja ja lisää immuunipuolustusta.
9. Sienet
Sienetkin voivat olla apuna taistelussa vilustumista vastaan. Sienissä on D-vitamiinia, jota tarvitaan erityisesti pimeään talviaikaan. Sienissä on myös kaliumia, rautaa, seleeniä ja sinkkiä. Varsinkin sinkin on todettu auttavan infektioiden vastustamisessa ja yleisen vastustuskyvyn edistämisessä.
10. Osterit
Ostereita pidetään vain lemmenruokana. Ostereiden ravintoarvo on kuitenkin suuri ja niissä on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, etenkin rautaa, kuparia, jodia ja sinkkiä. Jos ostereiden kalleus hirvittää ja olemus iljettää, sinkkiä saa myös vilja- ja maitovalmisteista ja lihasta.