maanantai 29. helmikuuta 2016

Tukholman museot ilman pääsymaksua

Ei kruunun kruunua! - Tukholman ilmaiset museot

Lauantai 27.2.2016 klo 13.09
 
  
Jääkö Tukholmassa luppoaikaa? Suuntaa museoon.

Tukholmassa on lukemattomia museoita, joissa voi piipahtaa ilman sisäänpääsymaksua. Tässä niistä kymmenen.
1. Armeijamuseo
Östermalmilla sijaitseva Armeijamuseossa kävijä pääsee tutustumaan muun muassa siihen, minkälaisissa oloissa ruotsalaiset sotilaat ja heidän perheensä elivät eri aikakausina. Sotilashistoriallisessa museossa voi kurkistaa myös tuhansia juutalaisia natsien kynsistä pelastaneen Raoul Wallenbergin elämään.
2. Etnografinen museo
Vaikka ei ole Tukholmaa kauempana kotoa, pääsee siellä tutustumaan maailman eri kulttuureihin. Lapsia varmaan kiinnostaa se, kuinka Amerikan mantereen alkuperäisasukkaat eli intiaani elivät.
3. Itä-Aasian museo
Lapset tuskin kiljuvat ilosta tässä museossa, mutta Aasian kulttuureista kiinnostunut aikuinen voi perehtyä esimerkiksi siihen, minkälainen Kiina oli ennen kuin siitä tuli Kiina.
4. Modernin taiteen museo
Ilmainen Dali tai Picaosso? Kyllä, Moderna Museetissa voi ihastella ilman pääsymaksua laajaa kokoelmaa heidän ja monen muun tunnetun taiteentekijän teoksia. Museon ravintolasta on muute loistava näkymä Djurgårdenin suuntaan.
5. Luonnontieteellinen museo
Tämä jos mikä on koko perheen museo. Museo esittelee muun muassa ihmiskunnan kehitystä. Samalla kävijä voi perehtyä maailmankaikkeuteen, maahan, eläimiin ja kasveihin. IMAX-teatteri Cosmonovaan on erillinen pääsymaksu.
Museo sijaitsee ydinkeskustan ulkopuolella, mutta sinne pääsee esimerkiksi bussilla.
6. Hallwylin museo
Kiinnostaisiko aikamatkan yli sadan vuoden takaiseen elämään? Se onnistuu von Hallwyllin perheen pikkupalatsissa keskellä Tukholmaa. Upporikkaan pariskunnan talviasunnoksi vuonna 1898 valmistunut ja välimerellisiä vaikutteita omaava palatsi on taideaarteineen ja kokoelmineen häkellyttävän ylellinen. Se on yksi kaikkien aikojen kallein asuinkäyttöön rakennettu talo Ruotsissa.
7. Kuninkaallinen varuskamari
Kuninkaalliseen elämään voi kurkistaa kuninkaanlinnan kupeessa sijaitsevassa Kuninkaallisessa varuskamarissa (Livruskammaren). Museossa on kuninkaallista esineistöä viiden vuosisadan ajalta. Esillä on muun muassa pukuja ja koruja. Lapset pääsevät pukeutumaan prinsessoiksi ja ritareiksi ja muutakin ajanvietettä heille löytyy.
8. Keskiajan museo
Tässä museossa ei tarvitse tuijotella tylsiä lasivitriineissä olevia esineitä toistensa perään. Niiden sijaan kävijä pääsee kiertämään läpi keskiaikaisen Tukholman. Elämyksellisessä museossa tutuiksi tulevat mielenkiintoisella tavalla niin rutto, keskiaikaiset elinkeinot, asuminen ja kirkon merkitys kuin moni muukin asia.
Museo sijaitsee kirjaimellisesti sillan alla kuninkaanlinnan kupeessa.
Medeltidsmuseet.stockholm.se
9. Välimeren museo
Lapsetkin voi saada innostumaan museokäynnistä, kun luvassa on ihka oikeita muumioita. Pienehkössä museossa on niiden lisäksi esillä muun muassa antiikin Kreikan ja Rooman aikaista esineistöä.
TEKSTI KATARIINA LEHTIKANTO KUVAT VISIT STOCKHOLM