keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Syöpä

Syöpää vastaan on pitkään etsitty aiempaa tehokkaampia hoitomuotoja. Nyt tutkijat uskovat olevansa todellisen läpimurron kynnyksellä.

Uudessa hoitomuodossa käytetään hyväksi ihmisen omia soluja, jotka muutetaan ikään kuin eläväksi lääkkeeksi. Hoidolla on saatu lupaavia tuloksia aikaan kliinisissä tutkimuksissa esimerkiksi San Raffaelen tiedeinstituutissa Milanossa. Parantumattomasti sairaina pidetyistä syöpäpotilaista peräti 94 prosentilla syöpäsolut katosivat täysin.
Jokaisen meidän verestä löytyy auttajasoluiksi kutsuttuja T-soluja, jotka tuhoavat viruksia ja bakteereita ja ovat siten osa ihmisen normaalia immuunipuolustusjärjestelmää.
Uudessa hoitomuodossa T-soluja kerätään potilaan omasta verestä. Sen jälkeen niistä muokataan laboratoriossa soluja, jotka etsivät ja tuhoavat syöpäsoluja. Manipuloituja T-soluja viljellään lisää, ja lopulta ne palautetaan potilaan verenkiertoon, jossa ne hyökkäävät syövän kimppuun.
Hoidon tehokkuus perustuu siihen, että muokatut T-solut kykenevät myös estämään syövän uusiutumisen. Ne siis toimivat rokotteiden kaltaisesti.
Tutkija Chiara Boninin mukaan kyseessä on todellinen vallankumous.
– T-solut ovat elävää lääkettä, jolla on mahdollisuus säilyä elimistössämme koko elämämme ajan, sanoo tohtori Bonini Daily Mailissa.
Tutkijat sanoivat eilen järjestetyssä American Association for Advancement of Science -tiedekonferenssissa, että T-soluterapia voi piankin olla laajasti saatavilla.
Toki osa syöpätutkijoista haluaa myös rauhoitella tilannetta.
– Meillä on vielä pitkä matka edessämme. Kaikilla potilailla hoito ei ole ollut kestävää. Uskon, että tämä on merkittävä läpimurto, mutta meillä on vielä matkaa jäljellä, eräs tutkija sanoo The Independent -lehdessä.
T-soluterapian on tähän mennessä todettu tehoavan parhaiten "nestemäisiin" syöpiin, kuten leukemiaan tai luuydinsyöpään.