tiistai 16. helmikuuta 2016

Infulenssa


Tässä on tehokas ase poikkeuksellista epidemiaa vastaan – jo 19 kuollut influenssaan Suomessa

Vältä influenssa! Näin peset kätesi oikein
Suomessa jyllää nyt poikkeuksellisen raju sikainfluenssaepidemia, joka on vienyt koko maassa kaikenikäisiä ja myös perusterveitä ihmisiä tehohoitoon.
Ainakin 19 sairaalahoidossa ollutta influenssapotilasta on kuollut. Lue lisää täältä.

Tehokas tapa välttää influenssa on säännöllinen ja kunnollinen käsien pesu. Katso yllä olevalta videolta, miten peset kätesi oikein.

The Guardian -lehti kertoi viime elokuussa suuresta tutkimuksesta, joka osoitti, että kunnollinen käsien pesu torjuu influenssaa, hengitystietulehduksia ja vatsatauteja. Tutkituille tarjottiin opastusta käsien pesuun, ja he alkoivat pestä käsiään 10 kertaa päivässä aiemman kuuden sijaan. Lopulta selvisi, että tutkimukseen osallistuneet sairastuivat 15–25 prosenttia verrokkiryhmää harvemmin.

Kädet kannattaa pestä huolellisesti saippualla ulkoa sisälle tullessa ja ennen ruoan valmistamista ja ruokailua. Kädet on syytä pestä myös vessassa käynnin, niistämisen ja yskimisen jälkeen.

Myös rokote on tehokas ase influenssaa vastaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksenTHL:n mukaan tämän kauden influenssarokotteiden suojataso on ollut hyvä.

THL kertoo, että parhaimmillaan influenssarokote estää terveillä työikäisillä 5–8 influenssaa kymmenestä, lapsilla 5–9 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä joka toisen influenssan. Rokote ei kuitenkaan anna suojaa heti, vaan sen kehittymiseen menee pari viikkoa.

Muita keinoja influenssan torjumiseen:

1. Älä koskettele kasvojasi. Vältä suun, nenän ja silmien koskettelua, jotta pöpöt eivät pääse limakalvoillesi.

2. Vältä yskijöitä. Älä mene yskijän tai aivastelijan eteen. Jos itse yskit tai aivastelet, pidä huolta hygieniasta. Älä aivasta käsiisi, vaan paperiin. Heitä käytetty nenäliina roskikseen. Jos paperia ei ole saatavilla, aivasta hihaasi.

3. Kuntoile. Liiku kohtuudella, lepää hyvin ja syö terveellisesti. Muista juoda myös tarpeeksi vettä.