maanantai 29. helmikuuta 2016

Näistä ei moni tiedä: suomalaisten lentokenttien piilotetut saunat

Perjantai 12.2.2016 klo 18.00
 
  
Tiesitkö, että lennolle voi lähteä kirjaimellisesti saunapuhtaana? Se onnistuu Helsinki-Vantaan, Kuusamon ja Kittilän kentillä.
Kuusamossa saunojia mahtuu löylyyn kerrallaan 8-10 henkeä.
Kuusamossa saunojia mahtuu löylyyn kerrallaan 8-10 henkeä.
Helsinki-Vantaan lentokentällä sauna lämpiää päivittäin. Sauna sijaitsee lähtöporttien 36 ja 37 välissä Finnair Loungen ja Premium Loungen yhteydessä. Se on avoinna silloin kuin loungetilatkin eli aamukuudesta puoleenyöhön.
Saunoja on vain yksi eli saunojat verhoutuvat pyyhkeeseen. Unisex-saunan yhteydessä on toki molemmille sukupuolille erilliset peseytymistilat. Tarjolla on myös erillisiä omalla suihkulla ja wc-tilalla varustettuja tiloja.
Vaikka vaihtoajat Helsinki-Vantaalla ovatkin lyhyehköt - valtaosan jatkolento lähtee alle kahdessa tunnissa - on saunassa riittänyt kylpijöitä päivittäin. Saunaan tottumattomat saavat tarpeellisen opastuksen loungehenkilökunnalta.
- Kotimaisten matkustajien lisäksi saunan ovat löytäneet yllätykseksemme eritoten myös britit ja amerikkalaiset. Aasialaiset matkustajat puolestaan ovat oudoksuneet unisex-saunaa, Finnairin maapalvelutuotteesta vastaavaTimo Rissanen kertoo.
Helsinki-Vantaan sekasaunaan mahtuu maksimmissaan neljä saunojaa.
Helsinki-Vantaan sekasaunaan mahtuu maksimmissaan neljä saunojaa.
Businessluokan matkustajille sauna on ilmainen. Samoin muun muassa Finnair Plus Silver-, Gold- ja Platinium -jäsenille. Muut matkustajat pääsevät saunomaan 48 eurolla tai käyttämällä hyväkseen Finnairin Plus -pisteitään.
Äkkiseltään lentoasemalla saunominen voi tuntua ajatuksena oudolta. Jos lento kuitenkin esimerkiksi jostain syystä viivästyy tuntikausia, mikäpä sen parempi keino tappaa aikaa kuin rentoutua löylyissä. Ajatus saunasta voi olla houkutteleva myös heille, jotka tulevat pitkän matkan päästä kentälle jatkaakseen sieltä yölennolla jonnekin kauas. Uni maittaa lennolla, jos välietappina on rentouttava saunahetki.
Kuusamon lentokentän sauna on erillisessä rakennuksessa.
Kuusamon lentokentän sauna on erillisessä rakennuksessa.
Myös Kuusamon ja Kittilän kentillä on omat saunansa. Kuusamossa lauteille mahtuu 8-10 henkeä, Kittilässä saman verran. Molemmat saunat ovat yksityisten ja yritysten vuokrattavissa. Ahkerin käyttäjäryhmä ovat kuitenkin paikalliset matkailuyritykset, jotka yhdistävät saunomisen omiin palveluihinsa.
Kuusamossa saunan saa käyttöönsä kahdeksi tunniksi 50 euron perusmaksulla, johon lisähintaa tulee 10 euroa henkilöltä. Lisätunnit maksavat 15 euroa.Saunan voi varata Finavian verkkosivujen kautta.
Kuusamon lentoasemalla saunojat pääsevät vilvoittelemaan ulkoterassille.
Kuusamon lentoasemalla saunojat pääsevät vilvoittelemaan ulkoterassille.
Kittilässä minimivuokrausaika on tunti. Hinta on 100 euroa tunnilta plus päälle vielä 20 euroa henkilöltä. Saunomaan pääsee varaamalla saunan lentoaseman neuvonnasta tai Finavian verkkosivujen kautta. Varaus tulee tehdä viimeistään neljä tuntia ennen aiottua kylpemisaikaa.
TEKSTI KATARIINA LEHTIKANTO KUVAT FINAVIA