lauantai 13. helmikuuta 2016

Kenen syöpä hoidetaan

Kenen syöpä hoidetaan?

   
Kenen syöpä hoidetaan?
KUVA: LAURI OLANDER/KL
Kun isoäitini oli yli 80-vuotias, häneltä löydettiin syöpäkasvain. Lääkäri tyynnytteli isoäitiä. Vaikka operaatio olisi potilaan korkean iän takia vaativa, leikattaisiin kasvain pois.
Kun isoäitini oli yli 80-vuotias, häneltä löydettiin syöpäkasvain. Lääkäri tyynnytteli isoäitiä. Vaikka operaatio olisi potilaan korkean iän takia vaativa, leikattaisiin kasvain pois. Toinen tavoite oli mahdollisimman hyvä elämänlaatu hoidon jälkeen.
Miksi, isoäiti kysyi, eikä lääkäri halunnut ymmärtää kysymystä.
Miksi, isoäiti toisti.
Lääkäri selitti (kuin lapselle, analysoi isoäiti myöhemmin), että leikkaushoidolla poistettaisiin kasvain, sen mahdolliset etäpesäkkeet ja minimoitaisiin kasvaimen uusiutumisriski.
Itä-Suomen yliopiston professori Ilkka Vohlonen tarttui tällä viikolla kiperään aiheeseen. Vohlosen mukaan nyt pitäisi käydä keskustelua, tehdäänkö esimerkiksi 92-vuotiaalle pallolaajennus vai ohjattaanko rahat vaikka nuorisopsykiatriaan. Vohlosen mielestä on tolkutonta käyttää rahaa siihen, että kalliilla leikkauksella pidennetään vanhuksen elämää muutamalla kuukaudella.
Vohlonen kysyi, onko potilaan tai omaisten tahto, että ikäihmisiä leikataan, vai haluavatko terveydenhuollon ihmiset vain olla sankareita?
Vohlonen on esittänyt kärkeviä mielipiteitä aikaisemminkin ja nostanut ihmisen omat elämänvalinnat sairauksien keskiöön. Hän on esimerkiksi laskenut, että alkoholin aiheuttamat haitat maksavat yhteiskunnalle 13 miljardia euroa ja todennut vähän sarkastisesti, että edistäähän sekin kansantaloutta, kun hoidetaan sairaita, jopa niitä, jotka sairastuvat alkoholiin.
THL:n arvio alkoholin aiheuttamista haitoista on huomattavasti maltillisempi, 6-7 miljardia euroa. Vohlosen kaksinkertainen euromäärä johtuu siitä, että hänellä summaan sisältyy pääoma, joka Suomessa menetetään alkoholikuolemien takia.
Tuoreessa haastattelussa Vohlonen nosti taas esiin ihmisten omavastuun terveydenhuollossa.
”Jos tupakoitsija sairastuu keuhkosyöpään, sitä pidetään itseaiheutettuna. Eikö lihavuus ja siitä johtuvat sairaudet pitäisi tulkita samoin itseaiheutetuksi?”, Vohlonen kiihdytti keskustelua ja muistutti, että maailmalla on malleja, joissa omavastuu kytketään rahoitusvelvollisuuteen.
Isoäitini kuoli 92-vuotiaana, vanhuuteen ja toista rintaa pienempänä. Hän eli kuten Vohlosen ihanneihminen. Ei polttanut tupakkaa, söi kuin saaristolainen, eikä juonut alkoholia juuri nimeksikään. Ennen kuolemaansa isoäiti sanoi, että hänen rintasyöpänsä olisi ihan hyvin voinut jäädä leikkaamatta, jos sillä rahalla olisi voitu pelastaa jonkun nuoremman potilaan elämä.
Kuka tietää, vaikka isoäitini olisi ollut edelläkävijä.