sunnuntai 28. helmikuuta 2016

YLI 90-VUOTIAAT

Yli 90-vuotiaat vanhukset paljastavat - terveyden 4 salaisuutta

Sunnuntai 28.2.2016 klo 11.42
 
  
Miten voisi elää terveen ja pitkän elämän?
Ikääntymiseen voi vaikuttaa elämäntavoilla.
Ikääntymiseen voi vaikuttaa elämäntavoilla.
Jotkut elävät terveinä pitkään, toiset eivät. Ikääntymiseen ja terveyteen vaikuttavat niin geenit kuin elämäntavat. Elämäntavoilla on merkitystä, koska ne vaikuttavat epigeenien toimintaan eli siihen, käynnistyykö jonkin geenin toiminta vai ei, kirjoittaa The Independent -lehti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että terveellisillä elämäntavoilla voi ehkäistä jonkin haitallisen geenin käynnistymisen.
Biogerontology -tiedejulkaisun tutkimuksessa selvitettiin terveen ikääntymisen saloja. Mukana tutkimuksessa olleet vanhukset kantoivat vähemmän geenejä, jotka voivat altistaa sydän- ja verisuonitaudeille, ja toisaalta he olivat tehneet elämässään useita hyviä valintoja. Vanhukset kertovat, miten he onnistuivat ikääntymään terveesti.
Geenit hyvän terveyden avain
Ellie, 99, pitää etenkin geenejä ratkaisevina. Hän uskoo, että hänen pitkän ikänsä taustalla ovat suvun kantamat geenit.
- Kaikki äitini naispuoliset sukulaiset ovat eläneet yhdeksänkymppisiksi, Ellie kertoo.
Ellie onkin pohtinut samaa kuin tutkijat. Miksi naiset elävät miehiä pidempään? Tutkijoiden erään selityksen mukaan mieshormoneiden toiminta kohdussa voi aiheuttaa ikään liittyviä sairauksia.
Aktiivinen keho ja mieli
Kaikki tutkimukseen osallistuneet painottivat, että on tärkeää pitää mieli ja keho aktiivisina. Yhdeksänkymppinen kauppias Robert uskoo, että ahkera työskentely on ollut hänellä terveyden tae. Samoin uskovat veljekset 95-vuotias Norman ja 96-vuotias Joyce. He ovat puolestaan työskennelleet rautateillä koko elämänsä.
- Lopetettuani koulut 16-vuotiaana minun piti mennä heti töihin. Silloin ei ollut mahdollista opiskella 23- tai 24-vuotiaaksi asti, mikä on nykyään ihan tavallista, Norman sanoo.
- Teimme paljon töitä. Siitä ei ole epäilystäkään, Joyce täydentää.
Samuel, 95, on iältään kuin 25-vuotias, koska hänen mielensä toimii kuin partaveitsi. Mies on juuri kirjoittanut elämänsä kymmenennen kirjan. Psyykkisen ja fyysisen aktiivisuuden merkitys on suuri epigeenien toiminnalle. Liikunta on tärkeä etenkin lihasten ja aivojen terveydelle.
Terveellinen ravinto ja kohtuullinen päihteiden käyttö vaikuttavat terveyteen.
Terveellinen ravinto ja kohtuullinen päihteiden käyttö vaikuttavat terveyteen.
Terveelliset ruuat
Monet vanhuksista painottivat ravinnon ja terveellisten elintapojen merkitystä.
- En tupakoi, en juo. Syön monipuolisesti, en roskaruokaa, Norman listaa.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

- Olemme aina syöneet terveellisesti. Koskaan emme ole tupakoineet, paitsi pari kuukautta, Joyce-veli säestää.
Myös 92-vuotias Eileen liputti terveellisten aterioiden puolesta. Sanonta olet mitä syöt, pitänee siis paikkansa. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi hedelmien ja vihannesten syöminen voi ehkäistä syöpää aiheuttavien geenien käynnistymistä.
Voimavarana ihmiset ja avoin mieli
Monet vanhuksista kertoivat olevansa enimmäkseen hyväntuulisia, useimmiten pirteitä ja aniharvoin pahantuulisia. Heillä oli myös rikas sosiaalinen elämä ja hyvät perhesuhteet. 95-vuotias Samuel kiteyttikin olevansa kiinnostunut ihmisistä ja elämästä. Hänen 93-vuotias Ethel-pikkusiskonsa puolestaan totesi:
- Olen kiinnostunut vähän kaikesta, mitä on meneillään.
95-vuotias Sarah ja sisarensa 94-vuotias Mariah kertovat olevansa aina hyvällä mielellä. Toisaalta taito kohdata vaikeuksia on myös hallussa. Se edistää terveyttä.
- Otan asiat vastaan sellaisina, kun ne tulevat, sanoo Eileen.
Terveen ikääntymisen edistäjänä pidetään etenkin aktiivista sosiaalista elämää. Hyvät ystävyys- ja perhesuhteet voimistavat mielenterveyttä, auttavat käsittelemään vaikeuksia sekä pienentävät ennenaikaisen kuoleman riskiä. Elämäntavat ovat ratkaisevia haitallisten geenien käynnistymisessä. Terveellisellä ravinnolla, säännöllisellä liikunnalla ja kohtuullisella päihteiden käytöllä on paljon vaikutusta.
Sosiaalisuus edistää terveyttä.
Sosiaalisuus edistää terveyttä.
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@ilmedia.fi
KUVAT: MOSTPHOTOS