keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Syöpä

Uudella syöpähoidolla saatu hätkähdyttäviä tuloksia - Asiantuntija: "Lupaavaa!"

Keskiviikko 17.2.2016 klo 17.43
 
  
Kansainvälisesti huomiota herättänyt uusi syöpähoito on suomalaisasiantuntijan mukaan lupaava, mutta samalla vain yksi askel pitkällä tiellä syövän voittamiseen.
Syöpähoidot kehittyvät hurjaa vauhtia.
Syöpähoidot kehittyvät hurjaa vauhtia. (MOSTPHOTOS)
American Association for the Advancement of Sciencen kongressissa Washington DC:ssä julkaistu syöpähoitotutkimus on uutisoitu ympäri maailmaa.
Tutkimuksessa oli leukemiapotilaita, jotka olivat jo saaneet kaikkia muita mahdollisia hoitoja, mutta sairaus oli edennyt siihen pisteeseen, että elinaikaodote oli potilailla vain muutamia kuukausia.
Näiltä potilailta otettiin veren valkosoluja, joita muutettiin. Muunnetut, uudella tavalla toimivat solut ruiskutettiin takaisin potilaaseen.
Uudella hoitomuodolla on saatu hätkähdyttäviä tuloksia. Jopa 90 prosenttia parantumattomaksi luokitelluista leukemiapotilaista sai avun. Syöpäsolut katosivat. Toisaalta kaksi potilasta myös kuoli hoidon aikana ja seitsemän sai vakavia komplikaatioita.
Asiantuntijoiden arvioita tutkimuksista on vaikeuttanut se, että tutkimukseen liittyvää kaikkea dataa ei ole julkaistu.
Ei toimi kiinteissä kasvaimissa
- Tätä äärimmäisen jännittävää tutkimusta on esitelty viime aikoina alan kongresseissa, kertoo syöpätautien erikoislääkäri, lääkehoidon ylilääkäriTuomo Alanko Docrates Syöpäsairaalasta.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

- Tulos on lupaava, mutta vaaditaan paljon lisää tutkimuksia, Alanko korostaa.
Uudessa tutkimuksessa potilaan omia soluja siis muutettiin niin, että ne hyökkäsivät potilaan kehon syöpäsoluja vastaan.
Alangon mukaan tiede on itse asiassa jo menossa vieläkin pitemmällä. Ihmisen omiin soluihin voidaan laboratoriossa istuttaa sellainenkin ominaisuus, että jos parantavaksi muunnettu solu alkaakin toimia kehossa väärin, se voidaan helposti tuhota.
- Science fictioniltahan se voi vaikuttaa, Alanko toteaa.
Syövät ovat hyvin erilaisia, ja erilaisiin syöpiin tehoavat erilaiset hoidot. Toistaiseksi edellä kuvattu hoitomuoto on saatu toimimaan toivotulla tavalla vain hematologisissa eli vereen liittyvissä syövissä. Kiinteissä kasvaimissa vastaava ei ole vielä onnistunut.