sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Vatsatauti

Vatsatautia liikkeellä - laita virukselle stoppi!

Perjantai 12.2.2016 klo 16.28
 
  
Influenssan ja flunssan lisäksi monia piinaa nyt mahasuolikanavan virusinfektio.
Kannattaa puhdistaa klooripitoisella puhdistusaineella pinnat, joita virukset ovat lianneet.
Kannattaa puhdistaa klooripitoisella puhdistusaineella pinnat, joita virukset ovat lianneet. (MOSTPHOTOS)
Yleisin ripuli- ja oksennustaudin aiheuttaja Suomessa on virus.
Siinä missä rotavirusripuli on pääasiassa pienten lasten sairaus norovirus on pääasiassa aikuisten sairaus. Norovirus tarttuu herkästi, ja taudin itämisaika on lyhyt, yleensä 12 tunnista kahteen vuorokauteen.
Oireita ovat äkillinen pahoinvointi, sairas olo, kipeä vatsa, oksentelu, ripuli, kuumeilu ja palelu.
Noroviruksen aiheuttamaan vatsatautiin ei ole lääkehoitoa. Mikä on parasta parasta hoitoa, kun tauti iskee, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta?
- Tavanomaisen vatsataudin ilmaantuessa ei auta muu kuin hoitaa oireita. Lepo ja nesteen nauttiminen ovat keskeisiä asioita.
Mitä voi juoda ja syödä? Keltaista Jaffaa on perinteisesti pidetty mahatautijuomana, mutta onko se hyvä?
- Jaffalla ei ole mitään erityisiä positiivisia vaikutuksia. Suurissa määrin nautittuna siinä olevat makeutusaineet eli sokeri tai keinotekoiset makeutusaineet voivat aiheuttaa suolen ärtymistä.
- Jos maha on ärtynyt ja oksettaa, kannattaa syödä vasta sitten, kun tuntuu, että neste pysyy sisällä. Aluksi pieniä määriä kevyitä, ei rasvaisia, kovin makeita tai mausteisia ruokia.
Kuinka kauan oksennus-ripulitauti yleensä kestää?
- Tavallisinta on, että oireilu on ohi päivässä parissa. Joskus se voi toki jatkua useammankin päivän. Jos siihen liittyy korkea kuume ja vointi käy hyvin heikoksi, on hyvä mennä lääkäriin hoidon arvioon.
Milloin voi mennä töihin, kouluun ja päiväkotiin, ettei enää tartuta muita?
- Useimmiten tauti lakkaa tartuttamasta, kun oksentelu ja ripulointi lakkaa. Kuitenkin on hyvä huolehtia hyvästä käsihygieniasta vielä pari päivää oireiden päätyttyäkin ja elintarvikealalla työskentelevien on hyvä olla töistä poissa vielä päivä pari oireiden päätyttyä.
- Noroviruksen tiedetään elävän pinnoilla kuten esimerkiksi ovenkahvoissa useita vuorokausia, joten nämä kohteet on hyvä käsitellä desinfiointiaineella mahataudin päättyessä.
Jos lapsella on vatsatauti, miten toimia, ettei se tarttuisi muuhun perheeseen?
- Tauti voi kotikonsteista huolimatta helposti tarttua. Tärkeintä on hyvä käsihygienia aina ennen kun käsittelee ruokaa tai laittaa sormiaan suuhun. Kädet voi myös kuivata paperiseen kertakäyttöpyyhkeeseen, koska virukset säilyvät myös tekstiileissä ja voivat levitä kangaspyyhkeen kautta.
Kannattaako käsienpesun lisäksi käyttää vielä käsihuuhdetta?
- Tällaisessa tilanteessa käsihuuhdetta kannattaa käyttää käsienpesun jälkeen.
Missä lämpötilassa likaantuneet vaatteet pitää pestä, että virukset kuolevat?
- Parasta on, jos pesu tapahtuu vähintään 60 asteessa.