keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Att springa runt timmarna innan avresa och i panik leta efter passet är ingen höjdare. Det finns dessutom fler skäl än din egen stressnivå att leta fram ditt pass i tid.
Det viktigaste är att du är säker på att ditt pass fortfarande är giltigt. Dessutom - många länder utanför Europa kräver att ditt pass ska vara giltigt sex månader efter hemresedatum.
Tänk också på att om du ska ansöka om visum inför en resa så måste du då använda samma pass som under själva resan eftersom visumet förs in i passet. Det kan alltså finnas anledning att skaffa nytt pass i mycket god tid före din resa, eftersom visumprocessen också kräver sin tid.

Skaffa nytt pass – så här gör du

  •  Ansökan kan ske hos alla polisens passexpeditioner i landet och måste göras personligen av den som passet gäller, även barn och ungdomar.
  • Medtag giltig legitimation och även ditt gamla pass om det fortfarande är giltigt.
  • Fotografering sker på passexpeditionen. Du ska alltså inte ha med dig egna bilder.
  • Kostnaden är 350 kronor.
  • Det tar vanligtvis upp till fem arbetsdagar innan passet levereras till passexpeditionen där du får hämta det.

Provisoriskt pass

  • Gäller bara för en resa. Avgiften är 980 kronor, och giltig legitimation måste medtas.
  • Utfärdas bara på ett fåtal platser i Sverige; på Arlanda, Landvetter i Göteborg, Sturup i Malmö, Nyköping Skavsta flygplats samt i Karlskrona, Karlstad, Luleå, Malmö, Umeå och Västerås.
OBS! Ska du resa till Dubai? Enligt UD:s reseinformation gällande Förenade Arabemiraten så gäller inte provisoriskt pass. Du måste ha ett vanligt pass som är giltigt i sex månader efter hemkomst. Läs mer här.
Liknande regler kan gälla även för andra länder. Kolla ALLTID upp reglerna för det land du ska resa till i god tid innan resan, även om du har rest dit tidigare. Reglerna kan ändras och det är ditt ansvar att kontrollera vad som gäller! Landets ambassad i Sverige kan ge dig besked.

Pass – frågor och svar

Jag har tappat bort mitt pass, vad gör jag?
Då ska du spärra det, antingen genom att ringa polisen på 11414 eller besöka en polisstation.
Måste jag ansöka om pass på den ort eller i det län jag är folkbokförd?
Nej, du kan gå till vilken passexpedition som helst. Det går också bra att hämta ut passet på en annan passexpedition än där du ansökte om passet, men då måste det bestämmas vid ansökningstillfället.
Jag har råkat spilla vatten över mitt pass, gäller det ändå?
Att resa med ett trasigt/skadat pass kan innebära att problem uppstår. En liten fläck kanske går bra, men som regel ska passet vara helt oskadat.
Jag ska åka till Norge, måste jag ha pass?
Nej, pass behövs inte för svenska medborgare för resor inom Norden. Men det är klokt att ha med en giltig legitimation på resan för att kunna styrka din identitet.
Måste jag ha pass inom EU?
Sverige ingår i Schengensamarbetet tillsammans med en rad andra europeiska länder, där personkontrollen vid gränser har upphört i de länder som deltar i samarbetet. Men personer som besöker vissa länder som är med i Schengensamarbetet måste kunna styrka sitt medborgarskap vilket enbart går med hjälp av pass eller nationellt ID-kort.
Irland, Storbritannien, Cypern, Kroatien, Bulgarien och Rumänien är medlemmar i EU men inte i Schengen. Allra enklast är således att du har med passet när du reser, oavsett land.