keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Sikainfulenssa

Sikainfluenssa riehuu koko maassa - Kartta kertoo: Näin influessaepidemia leviää

Torstai 21.1.2016 klo 18.28
 
  
Influenssaepidemia on vauhdissa, ja tapausten määrä kasvaa viikko viikolta.
Influenssaepidemia riehuu jo koko maassa. Valtaviruksena on A(H1N1) eli sikainfluenssa.
Influenssaepidemia riehuu jo koko maassa. Valtaviruksena on A(H1N1) eli sikainfluenssa. (INKA SOVERI)
Influenssarokotuksen voi ottaa vielä epidemian aikanakin, mutta rokotesuojan kehittyminen vie parisen viikkoa.
Influenssarokotuksen voi ottaa vielä epidemian aikanakin, mutta rokotesuojan kehittyminen vie parisen viikkoa. (ATTE KAJOVA)
Influenssaepidemia on jo kunnolla käynnissä koko maassa.
Niin sanottu epidemiakynnys ylitettiin vuodenvaihteen paikkeilla, ja tapausmäärät ovat kasvavat koko ajan, sanoo THL:n erikoistutkija Niina Ikonen.
- Valtaviruksena näyttäisi nyt tällä hetkellä olevan influenssa A -virukset ja niissä juuri pandeeminen A(H1N1)-virus, eli sikainfluenssapandemian jälkeläisvirus.
Valtavirus vaihtelee kausittain, ja toisinaan samaan aikaan saattaa esiintyä useampiakin eri influenssaviruksia. Myös tänä kautena on jo nyt todettu esiintyvän A(H1N1)pdm09-virusten lisäksi sekä influenssa A(H3N2) -virusta että muutamia yksittäisiä influenssa B -viruksia.
Silti juuri sikainfluenssa näyttää jylläävän juuri nyt.
- Suurin osa todetuista tartunnoista, joista viruksen alatyyppi on selvitetty, on ollut pandeemista A(H1N1)-virusta eli sikainfluenssaa, Ikonen sanoo.
"Jäävuoren huippu"
Influenssatartuntojen määriä on mahdollista tarkastella tartuntatautirekisteristä, johon mikrobiologiset laboratoriot ilmoittavat kaikki influenssapositiiviset löydökset.
Rekisteri ei kuitenkaan kerro koko totuutta.
- Se on vain jäävuoren huippu, koska useasti influenssa sairastetaan kotioloissa. Ja vaikka käytäisiin lääkärissä, ei välttämättä aina oteta näytettä tartunnan varmistamiseksi. Ainoa varma tapa todeta influenssatartunta on laboratoriotesti, Ikonen sanoo.
Influenssan kaltaisen taudin vuoksi tehtyjen terveyskeskuskäyntien avulla on mahdollista seurata influenssa-aktiivisuutta eri sairaanhoitopiireissä. Influenssakäynnit terveyskeskuksissa ovat lisääntyneet koko maassa muutaman viime viikon aikana, ja muutamissa sairaanhoitopiireissä influenssa-aktiivisuus on jopa runsasta.
Vaikka käyntisyyseuranta ei perustu varmistettuihin influenssatapauksiin, yhdessä tartuntatautirekisterin tietojen kanssa on mahdollista saada kuva influenssaepidemian nykytilanteesta.
- Käyntisyyseurannan perusteella influenssa-aktiivisuus on koko Suomessa lisääntynyt. Tällä hetkellä influenssaviruksia kiertää kaikkialla Suomessa.
- Tämän päivän tiedon mukaan on viisi sairaanhoitopiiriä, joissa influenssa-aktiivisuus on runsasta.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Runsasta influenssa-aktiivisuutta esiintyy erikoistutkijan mukaan Helsingissä ja Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä.
Milloin lääkäriin?
THL:n kartta näyttää, kuinka influenssaepidemia on voimistunut viikko viikolta.
THL:n kartta näyttää, kuinka influenssaepidemia on voimistunut viikko viikolta.(THL)
Kun influenssa iskee, kannattaa oireiden kehittymistä seurata. Erikoistutkija Ikosen mukaan on vaikea sanoa tiettyä aikaa, jolloin olisi syytä mennä lääkäriin. Oireetkin voivat vaihdella ihmisestä riippuen huomattavasti.
- Jos tauti alkaa selkeästi pitkittyä tai taudinkuva pahenee senkin jälkeen, kun oireet ovat jo kertaalleen vähän helpottaneet, suosittelen käymään lääkärin tutkimuksissa, Ikonen neuvoo.
Terve aikuinen toipuu influenssasta yleensä viikossa tai parissa, mutta riskiryhmiin kuuluvien ja lasten kohdalla lääkäriin on syytä suunnata matalammallakin kynnyksellä.
Influenssarokote on paras keino ennaltaehkäisyyn, erikoistutkija sanoo. Kuluvana influenssakautena annettu rokote näyttää Ikosen mukaan vastaavan varsin hyvin liikkeellä olevia viruksia.
Rokotteen voi ottaa vielä nytkin, kun epidemia on jo päällä. Rokotesuojan kehittyminen vie kuitenkin parisen viikkoa.
- Kun virusta kiertää paljon, riski saada tartunta ennen kuin rokotesuoja on saavutettu, on aika suuri. Ei ole mitään estettä, etteikö rokotetta voisi ottaa, mutta ei se estä tautia syntymästä, jos tartunnan on saanut juuri ennen rokotusta tai saa sen heti rokotuksen jälkeen.
Venäjällä kuolonuhreja
Venäjällä influenssa on mediatietojen mukaan vaatinut jo useampia kuolonuhreja.
Suomessa näin synkkiä uutisia ei ole ainakaan vielä kuultu.
Rokotuksilla kohtalokkaita tapauksia pyritään estämään ja estetäänkin, mutta erikoistutkija Ikosen mukaan kuolemantapauksia esiintyy siitä huolimatta joka influenssakausi.
- Pienelle osalle aina osalla ihmisistä saattaa kehittyä vakavampi, jopa sairaalahoitoa vaativa influenssa.
- Joka kausi todetaan myös kuolemantapauksia, Ikonen toteaa.
Influenssatilanteesta kertoi torstaina MTV.
Influenssa ylitti epidemiakynnyksen vuodenvaihteen kieppeillä. Sen jälkeen tapausten määrä on kasvanut jyrkästi.
Influenssa ylitti epidemiakynnyksen vuodenvaihteen kieppeillä. Sen jälkeen tapausten määrä on kasvanut jyrkästi. (THL)
Ylivoimainen enemmistö todetuista influenssatapauksista on ollut A(H1N1)-virusta eli sikainfluenssa.
Ylivoimainen enemmistö todetuista influenssatapauksista on ollut A(H1N1)-virusta eli sikainfluenssa. (THL)
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?