maanantai 29. helmikuuta 2016

Aira Samulin puolustaa kotona ikääntymistä – näin paljon kodin turvajärjestelmä hänelle maksaa

ET-LEHTI 
Aira Samulinin mielestä kotona asuminen on ikääntyvälle paras vaihtoehto. Turvaa kotiin tuovat muun muassa kodin turvajärjestelmät, ET-lehti kirjoittaa.
Aira Samulinin mielestä eläkeläiset lykkäävät turhaan ikääntymiseen liittyviä ratkaisuja.

– Sanon aina, että ota valtaan vanhuutesi. Mieti nyt, kun vielä tiedät, mitä haluat, Samulin kertoo ET-lehdelle.

Samulin itse on varautunut ongelmatilanteisiin asentamalla kotiinsa elektronisen turvajärjestelmän, joka valvoo hänen liikkeitään ja toimiaan. Tiedot menevät netin pilvipalveluun, jota hänen pojantyttärensä Kiti seuraa Hyrsylän Mutkassa Lohjalla.

Poistaa huolen omaiselta

Samulinin kodissa olevat laitteet ja niiden asennus maksoivat 300 euroa. Kuukausimaksu on 49 euroa.

– Aina kun puhun tästä, kysytään, että eikö se ole kallista. Riippuu siitä, minkä hinnan on valmis maksamaan turvallisuudestaan ja omaisten mielenrauhasta, Samulin sanoo.

Valvontalaitteet voivat tarjota hengähdystauon myös omaishoitajalle. Järjestelmä voisi ilmoittaa myös kodinhoitajien käyntien välillä, jos jotain tapahtuu. Turvajärjestelmä voi olla merkittävä asia, sillä se voi poistaa omaiselta huolen.

Ahdistus, viha ja pelko syövät aivoja.

– Yhtä lailla kuin se, mitä syö ja miten liikkuu, ajatusmaailma vaikuttaa ihmisen terveyteen. Itse rupesin ”ryyppäämään” vasta kahdeksankymppisenä. Se meinaa, että tarvittaessa otan tujauksen konjakkia, nainen naurahtaa lehden haastattelussa.

Lue koko artikkeli ET-lehdestä!