Jotkut vihannes- ja kukkalajit täytyy kylvää jopa kuukausia ennen ulos istuttamista. Siemenistä saa kasvatettua edullisia taimia myös niistä lajeista, joita kaupoista ei tahdo löytyä.
Ensin ovat vuorossa purjot, jättisipulit ja sellerit, sitten tuoksuvat tomaatit ja rosmariinit. Kukista pitkän taimikasvatusajan kaipaavia lajeja ovat pelargonit, daaliat, mustasilmät ja keijunmekot.

Kylvä näin

Valitse kasvualustaksi uutta, puhdasta kasvuturvetta tai hiekkapitoista kylvö- ja kaktusmultaa. Siivilöi, tasoita ja tiivistä multa astiaan ennen kuin kylvät siemenet. Lue siemenpussin kylvöohjeet.
ADVERTISING
Kylvä pienet siemenet aluksi hajakylvönä muovilaatikkoon ja kouli eli siirrä taimet ruukkuihin vasta itämisen jälkeen. Isot siemenet voi kylvää suoraan ruukkuihin.
Levitä siemenet kasvualustan pintaan ja peittele ohuella multa- tai hiekkakerroksella; kookkaat siemenet voi pistellä yksitellen mullan joukkoon. Sopiva kylvösyvyys on pari, kolme kertaa siemenen oma koko. Joidenkin lajien, kuten sellerin, siemeniä ei suositella peiteltäväksi, sillä ne itävät valossa.

Suojaa muovikalvolla

Tiivistä mullan pinta kylvön jälkeen ja sumuta se kosteaksi. Kylvösten päälle on hyvä levittää muovikalvo, joka säilyttää itämisolosuhteet tasaisina. Muoviin tehdään kuitenkin ilmanvaihtoreikiä, etteivät siemenet homehdu.
Vie kylvöastiat itämään lämpimään (+20-24 astetta) paikkaan kunnes taimet itävät, ellei lajin kasvatusohjeessa ole mainintaa lajin erityistarpeista. Paikan ei tarvitse aluksi olla erityisen valoisa, mutta heti itämisen jälkeen taimet siirretään lähelle ikkunaa tai valolampun alle.
Kastele nuoria taimia niin, että multa säilyy tasaisen kosteana muttei märkänä. Lannoitetta tarvitsevat pisimmän kasvuajan vaativat lajit, mutta nekin vasta monen viikon kuluttua kylvöstä.

Taimikasvatuksen aikaan

 
Tammi-helmikuun auringon säteiden lämmittäessä läpi ikkunan, on aika alkaa suunnitella tulevan kauden kylvöksiä. Nyt on hyvä hetki käydä läpi vanhoiksi menneet siemenet, joiden itävyys on jo heikentynyt, heittää ne pois ja tehdä lista uusista, mielenkiintoisista siemenhankinnoista.
 
herneen versot
Pitkän esikasvatusajan vaativien paprikoiden ja chilien kasvatus alkaa tammi-helmikuussa. Koko perheelle sopiva, makean aromikas, pitkänmallinen suippopaprika `Lipari F1´ on kokeilemisen arvoinen. Hienovaraisen pippurisen aromin omaava maustebasilika `Pepe´ on herkkukeittiön ikkunalaudalle sopiva uutuus.
Helppo ja vaivaton kasvattamisen muoto on siementen versotus. Valoisalla ikkunalaudalla taimimullassa taimettuvat alta aika yksikön auringonkukan- ja herneen versot, joita on kiva leikata salaattiin tai leivän päälle salaatin sijaan. Kasvatusastiaksi kelpaa melkein mikä tahansa purkki tai purnukka maitotölkistä kakkuvuokaan!
 
auringonkukan versot
Auringonkukan versot