tiistai 23. helmikuuta 2016

Mitä maksaa

HS:n hallintopäällikkö Jaakko Lähteenmaan kolumni herätti viikonloppuna keskustelua sairaala- ja terveydenhoidon kustannuksista: mitä sairaalalaskusta jää potilaan itsensä hoidettavaksi ja minkä osuuden hoitaa yhteiskunta?
HS selvitti muutamien hoitotoimenpiteiden kokonaiskustannukset ja sen, mitä potilas maksaa niistä itse.
Synnytys
Uusia ihmisiä ei tule maailmaan ilmaiseksi, vaan sairaalassa tapahtuva synnytys maksaa Suomessa kokonaisuudessaan keskimäärin jopa yli 4 300 euroa riippuen siitä, miten se menee.
Halvimmaksi yhteiskunnalle tulee ongelmaton alatiesynnytys, 1 881 euroa. Jos alatiesynnytyksessä tulee esimerkiksi repeämiä, hintalappu on 2 412 euroa.
Keisarileikkaus maksaa 3 082–4 342 euroa. Yleensä suunnitellut keisarileikkaukset ovat halvempia kuin kiireelliset sektiot tai hätäsektiot, joissa voi ilmetä komplikaatioita.
Luvut perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laskelmiin vuodelta 2011, ja niissä on otettu huomioon koko hoitojakso jälkitarkastuksineen. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) laskelmiin perustuvat luvut viime vuodelta ovat samansuuntaisia.
Äiti maksaa itse sairaalahoidon asiakasmaksut sen perusteella, miten monta yötä viettää sairaalassa. Vuonna 2016 sairaalan hoitopäivämaksu voi olla enintään 49,50 euroa vuorokaudessa.
”Synnyttäjän maksama osuus on noin 10 prosenttia alatiesynnytyksen kustannuksista ja 7–8 prosenttia keisarileikkausten kustannuksista”, THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler arvioi.
Pikkukeskosen hoito
Keskosena syntyneen vauvan hoito on sitä kalliimpaa, mitä aikaisemmin vauva on syntynyt ja mitä vähemmän tämä painaa. Hoitoon vaikuttaa se, miten paljon vauvalla on ongelmia elinjärjestelmissään.
Esimerkiksi vuosina 2007–2009 alle 1 500 grammaa painavia tai ennen raskausviikkoa 32 syntyneitä keskosia hoidettiin sairaalassa keskimäärin 52 vuorokautta. Yhden keskosen hoito maksoi hieman yli 50 000 euroa, selviää THL:n raportista.
Keskosen perhe maksaa vauvan hoidosta hoitopäivien perusteella. Vuonna 2016 sairaalan hoitopäivämaksu on enintään 49,50 euroa vuorokaudessa. Alaikäisiltä maksua voidaan kuitenkin periä vain korkeintaan seitsemältä päivältä.
”Keskosten hoito on esimerkki siitä, kuinka kallista hoito voi olla, mutta asiakkaan maksettavaksi jää vain alle prosentti kokonaiskustannuksista. Keskosten hoidossa saadaan aikaan hyviä tuloksia ja lapselle terveitä elinvuosia”, erikoistutkija Mikko Peltola THL:stä sanoo.
Tutkimusprofessori Mika Gisslerin mukaan valtaosa keskosista on vuoden ikäisenä terveitä.
Hampaan juurihoito
Hampaan juurihoitoon joutuu, kun karies on levinnyt hampaan ytimeen saakka. Hammasta ei voi pelastaa enää paikkaushoidolla, vaan tulehtunut kudos pitää poistaa mekaanisesti.
Hoito on sitä vaativampi, mitä hankalammassa paikassa hammas sijaitsee ja mitä enemmän sillä on juurikanavia, sanoo erikoistutkija Jaakko KoivumäkiHammaslääkäriliitosta.
Juurihoidon hinta voi siis vaihdella. Hammaslääkäriliiton laskelmien mukaan poskihampaan juurihoidon keskimääräiset kustannukset ovat yksityisellä hammaslääkärillä 406 euroa. Potilaan maksu Kela-korvauksen jälkeen on 350 euroa.
”Terveyskeskuksissa hoidon bruttokustannus ei juurikaan poikkea yksityisen sektorin hinnasta. Potilaan omavastuu on kuitenkin pienempi, noin kolmannes hinnasta”, Koivumäki kertoo.
Lonkkamurtuma on esimerkki toimenpiteestä, joka voi tulla ihmiselle kalliiksi, jos hän joutuu pitkäaikaiseen laitoshoitoon. Kuva: Vesa Oja
Lonkkamurtuma on esimerkki toimenpiteestä, joka voi tulla ihmiselle kalliiksi, jos hän joutuu pitkäaikaiseen laitoshoitoon. Kuva: Vesa Oja
Lonkkamurtuma
Lonkkamurtuma on esimerkki toimenpiteestä, joka voi tulla ihmiselle kalliiksi, jos hän joutuu pitkäaikaiseen laitoshoitoon.
Vuonna 2013 murtuman keskimääräinen hoitoaika oli noin 41 päivää ja hoidon kokonaiskustannus 18 581 euroa, selviää THL:n raportista.
Potilaan itse maksama osuus rajoittuu nopeasti sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen maksukattoon, joka on tänä vuonna 691 euroa, erikoistutkija Mikko Peltola huomauttaa.
”Jos ihminen kotiutuu murtumahoidon jälkeen eikä joudu pitkäaikaiseen laitoshoitoon, asiakasmaksu perustuu hoitopäiviin. Pitkäaikaiseen laitoshoitoon siirtyminen tarkoittaa potilaalle tulosidonnaista asiakasmaksua. Silloin maksun osuus on paljon suurempi.”
Pitkäaikaisessa laitoshoidossa hoitomaksu kuukaudessa voi olla jopa 85 prosenttia potilaan nettotuloista.
Polven ja lonkan tekonivelleikkaus
Polven ja lonkan tekonivelkirurgia on hyvin yleinen leikkaus, jonka tyypillisin syy on nivelrikko. Leikkauksia tehdään eläkeläisten lisäksi myös työikäisille.
Vuonna 2011 polven tekonivelleikkauksen kokonaiskustannus oli 10 377 euroa ja lonkan tekonivelleikkauksen kokonaiskustannus 11 330 euroa, selviää THL:n raportista. Molemmissa keskimääräinen hoitoaika oli hieman alle seitsemän päivää.
Tekonivelkirurgiassa asiakasmaksu määräytyy lyhytaikaisen laitoshoidon asiakasmaksun perusteella, erikoistutkija Mikko Peltola toteaa. Vuonna 2016 sairaalan hoitopäivämaksu on enintään 49,50 euroa vuorokaudessa.
”Näin ollen asiakkaat maksaisivat leikkaushoitojaksosta ja sitä seuranneesta laitoshoidosta noin 350 euroa. Se vastaa noin kolmea prosenttia kokonaiskustannuksista.”
Sydäninfarkti
Sydäninfarktin hoidosta koituvat kustannukset olivat vuonna 2010 keskimäärin 18 200 euroa potilasta kohden, selviää THL:n raportista. Summaan kuuluvat sairaala-, matka- ja lääkekustannukset sekä yksityisen lääkärin käytöstä aiheutuneet kustannukset infarktia seuranneen vuoden aikana.
Potilaan itsensä maksettavaksi jäi noin 1 100 euroa, mikä on noin kuusi prosenttia koko summasta.
Infarktin tyypistä riippuu, tehdäänkö potilaalle esimerkiksi pallolaajennus vai ohitusleikkaus.
”Ohitusleikkaus on kalliimpi, ja siitä tulee enemmän hoitopäiviä”, erikoistutkija Mikko Peltola sanoo.
Uutisessa on käytetty lähteenä THL:n raportteja. Laskurilla voi etsiä erikoissairaanhoidon hintoja, jotka perustuvat vuoden 2014 keskimääräisiin hintoihin yliopistollisissa sairaaloissa. Siksi luvut eivät ole keskenään vertailukelpoisia.
Laskurin hinnoissa on otettu huomioon vain yksi hoitojakso, joten koko sairauden hoito saattaa maksaa enemmän kuin laskurin näyttämä summa.