tiistai 16. helmikuuta 2016

Liikunta eri ikävuosille




Liikunta on tärkeää niin 30- kuin 80-vuotiaillekin.

Personal trainer kertoo, millaista liikuntaa tulee harrastaa eri-ikäisenä – 30, 40, 50, 60, 70 ja 80


TERVEYS 
Personal trainer Nanna Karalahti antaa vinkkinsä eri-ikäisten liikuntaan ja ravintoon liittyviin asioihin. Kun näihin kiinnittää huomiota, jaksaa arjessa paremmin ja pysyy terveenä.

Kun olet 30 +

Ravinto: Lapsuuden ja nuoruuden aineenvaihdunta ei ole enää samanlainen 30 vuoden iän jälkeen. Tämän vuoksi kannattaa kiinnittää entistä enemmän huomiota ravinnon laatuun.




Liikunta: Urheilua kannattaa harrastaa monipuolisesti. Luustoa vahvistavia liikkeitä ovat kaikenlaiset tärähdykset, hypyt, lihaskuntoharjoittelu ja juoksu.

Kun olet 40 +

Ravinto: Puhdas ruokavalio on pitkän iän ja terveyden salaisuus urheilun lisäksi. Ylimääräiset sokerit, alkoholi, huonot rasvat ja teollinen ravinto tulisi jättää minimiin.




Liikunta: Jos tähän ikään mennessä urheilu ei ole maistunut, kannattaa siitä innostua viimeistään nyt terveydellisistä syistä.

Kun olet 50 +

Ravinto: Jos liikkuminen on vähäistä, hiilihydraattien tarve ei ole enää sama kuin hyvin aktiivisella ihmisellä. Varsinkin naisten tulisi kuitenkin saada riittävästi hiilihydraatteja, mutta mieluummin esimerkiksi riisistä, hirssistä tai kaurapuurosta kuin vaaleasta leivästä.




Liikunta: Lihasten suorituskyky vähenee. Lihaskuntoa kannattaa ylläpitää kuntosalitreenillä. Voimaharjoittelu lisää terveyttä.

Kun olet 60 +

Ravinto: Iän lisääntyessä janon tunne saattaa heikentyä. Tämän vuoksi tulee kiinnittää huomiota riittävään veden saantiin.




Liikunta: Voimaharjoittelun lisäksi kannattaa keskittyä liikkuvuuteen. Se on hyvin tärkeää kehon optimaalisen toimintakyvyn säilyttämiseksi. Kestävyysurheilu on tärkeää sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyyn.

Kun olet 70 +

Ravinto: Ikääntyessä suolen toiminta hidastuu, joten ummetuksen välttämiseksi olisi hyvä syödä helposti sulavia ruoka-aineita.




Liikunta: Liikuntaa tulisi harrastaa edelleen niin monipuolisesti kuin mahdollista. Naiset pystyvät tuottamaan vielä yli puolet 20-vuotiaan maksimivoimasta.

Kun olet 80 +

Ravinto: Liikkumattomien vanhusten proteiinitarve on päivässä 2 grammaa painokiloa kohden. Se täytyisi pyrkiä täyttämään lihaskadon välttämiseksi.




Liikunta: Jos iän myötä liikkuminen rajoittuu, kannattaa valita urheilulajeiksi pehmeämpiä lajeja, kuten vesijumppaa ja muita kevyitä lajeja.