sunnuntai 28. helmikuuta 2016

SELKÄKIVUT

Nämä liikkeet voivat vain pahentaa selkäkipujasi

Perjantai 26.2.2016 klo 07.00

  

Harkitse ennen kuin teet esimerkiksi istumaannousuja tai maastavetoja, valistaa Prevention.com.
Useimmiten liikunta tekee hyvää selälle. Jotkut liikkeet ovat kuitenkin sellaisia, että ne saattavat pahentaa selkäkipuja, kertoo Prevention.com. Jos kärsit toistuvista selkäkivuista, harkitse kahdesti näiden liikkeiden tekemistä.
1. Istumaannousut

Makuuasennosta tehdyt istumaannousut voivat rasittaa selkärankaa, sanoo personal trainer Bob Fisher. Etenkin jos vatsalihakset eivät ole tarpeeksi vahvat, selkään voi kohdistua liikaa painetta ja siten kipua.
Tee mieluummin: sen sijaan, että pyrkisit nousemaan 90 astetta, nouse vain 20 astetta. Nosta yläkroppaa lattialta noin viisitoista senttiä ylös niin, että saat lapaluut irti maasta.
2. Maastaveto

Maastaveto vahvistaa selkää ja jalkalihaksia loistavasti, jos se on tehty tarkasti oikein. Fisher sanoo näkevänsä kuntosalilla aivan liikaa ihmisiä tekemässä liikettä selkä pyöristyneenä, mikä voi aiheuttaa nikamavammoja.
Tee mieluummin: tee liike jalkaprässillä. Laitteessa liike sujuu todennäköisesti turvallisemmin.
3. Punnerushypyt

Punnerrushypyt ovat loistavia kunnon kohottajia ja niillä saa tehokkaan HIIT-treenin. Liike ei sovi kuitenkaan selkäkivuista kärsivälle, koska se aktivoi keskivartaloa ja pitää sisällään räjähtävää ja nopeaa liikkumista, Fisher sanoo. Jos keskivartalon lihakset ovat heikot, hypyt voivat itsessään aiheuttaa selkäkipu
Tee mieluummin: Selkäkipuinen saa turvallisen HIIT-treenin juoksumatolla. Juokse kymmenisen minuuttia normaalia vauhtia ja sitten kahdesta kolmeen minuuttia nopeasti. Toista pari kertaa.
4. Varpaista käsillä kiinni -venytys

Etenkin ikääntyessä lihakset kireytyvät. Mitä enemmän yrität kurottautua varpaita kohti, sitä enemmän selkä pyöristyy. Jos selkälihakset ovat hyvin kireällä, pyöristävä liike voi rasittaa selkärankaa liikaa.
Tee mieluummin: makaa selälteen maahan, jalat suorina. Tuo toinen polvi rintaa kohti ja tartu siihen molemmin käsin. Pidä venytystä 20-30 sekuntia. Vaihda puolta.
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@ilmedia.fi
KUVAT: MOSTPHOTOS