lauantai 13. helmikuuta 2016

Kännykän tietoturva

F-Securen asiantuntija:

Lauantai 13.2.2016 klo 13.50
 
  
Suomalaiset huolehtivat mobiililaitteiden tietoturvastaan paljon vähemmän kuin pöytäkoneiden kohdalla, ja arvioiden mukaan vain 10 prosenttia mobiililaitteista on suojattu.

(MOSTPHOTOS)
Elisan ja F-Securen yhteisessä tilaisuudessa Helsingissä esiintynyt Viestintäviraston entisen tietoturva-asiantuntijan ja nykyisen F-Securen kyberturvallisuusneuvonantaja Erka Koivusen mukaan suomalaiset suhtautuvat turhan hyväuskoisesti tietoturvaan älypuhelimilla.
- Vallalla on naiivi ajatus, että valmistaja huolehtii tietoturvasta ja operaattori hoitaa loput. Mutta varsinkin Android-puhelinten kohdalla tämä ei voisi olla kauempana todellisuudesta, Koivunen sanoo.
Ero asenteissa mobiililaitteiden ja älypuhelinten välillä näkyy selkeästi numeroissa. Elisan ja F-Securen arvioiden mukaan suomalaisten mobiililaitteista vain vajaan 10 prosentin tietoturva on suojattu jollain tavalla, kun pöytäkoneista lähes kaikki on jossain määrin suojattu.
Tietoturvasuojan puutteen lisäksi ongelmana ovat päivittämättömät laitteet, ja monien vanhempien laitteiden kohdalla valmistaja ei enää edes julkaise tietoturvapäivityksiä.
- Laitteilla on tietty elinkaari, jonka jälkeen niitä ei enää päivitetä. Näitä voi olla suurikin määrä, sanoo Elisan turvallisuusjohtaja Jaakko Wallenius.
F-Securella ja Elisalla on oma lehmänsä ojassa asiassa, sillä yhtiöt myyvät yhteistyössä Elisa Turvapaketti -palvelua, jonka ostaja saa tietoturvapalvelut yhteensä 15 eri laitteeseen. Koivusen mukaan tietoturvasta kannattaa maksaa, sillä turvallisuus syntyy juuri palvelusta, ei laitteeseen asennettavasta ohjelmasta.
- Se asennettu softa ei itsessään suojaa, vaan turva tulee jatkuvasta palvelusta, jossa tarkkaillaan uhkia, Koivunen sanoo.
Tietoturvastaan huolissaan olevalle asiantuntijat tiivistävät neuvot viiteen kohtaan.
1. Huolehdi perusasioista
Kännykän suojaamisen perusasioista kannattaa huolehtia, jotta esimerkiksi varas ei noin vain pääse käsiksi laitteen sisältöön. Näihin perusasioihin kuuluvat PIN-koodin lisäksi esimerkiksi tunnuskuvio tai sormejälkitunnistus, joita tarvitaan lepotilassa olevan laitteen avaamiseen. Useimmissa laitteissa nämä lisätoiminnot ovat vapaaehtoisia, ja monilta ne jäävät asettamatta.
2. Harkitse, mitä asennat
Tietoturva-asiantuntijoiden mukaan enemmistö älypuhelinten haittaohjelmista ja tietoturvariskeistä liittyy sovelluksiin, joita käyttäjä on itse asentanut. Vaarallisimmat haittaohjelmat on helppo välttää asentamalla sovelluksia vain virallisista sovelluskaupoista, kuten Android-laitteiden Google Playsta ja Applen App Storesta, mutta näihinkin kauppoihin on päässyt sovelluksia, jotka imuroivat kohtuuttomasti tietoja käyttäjistä mainostajille. Tästä esimerkkinä Koivunen mainitsee Androidin sovelluskaupassa suositut taskulamppusovellukset, jotka urkkivat kohtuuttomasti tietoja käyttäjästä tarkoitukseensa nähden.
3. Mieti, mihin kaikkeen kännykällä on pääsy
Älypuhelin on useimmille käyttäjille nykyään koko sosiaalisen elämän keskuspiste, josta on pääsy valtavaan määrään henkilökohtaista tietoa. Asiantuntijat kehottavatkin käyttäjää miettimään toden teolla, mihin kaikkeen tietoon kännykästä on pääsy, jos pahin tapahtuu ja laite joutuu joko suoraan tai etähallintana rikollisen haltuun. Varautumalla etukäteen erilaisiin "mitä jos" -tilanteisiin voi vähentää riskejä ennen niiden todeksi tulemista.
4. Hanki tietoturvaohjelma
Tietoturvapakettia myyvät yritykset suosittelevat luonnollisesti tietoturvaratkaisun hankkimista myös mobiililaitteille. Maksullisen tietoturvapalvelun hankinta on yritysten mukaan helppo ratkaisu erityisesti käyttäjille, jotka eivät halua käyttää paljoa aikaa ja nähdä vaivaa tietoturvastaan huolehtimiseen, sillä palvelun avulla se ulkoistetaan asiantuntijoille.
5. Varaudu puhelimen katoamiseen
Arkipäiväisin tietoturvariski älypuhelimen kohdalla on asiantuntijoiden mukaan laitteen katoaminen joko vahingossa tai varkaan matkaan. Käyttäjien tulisikin Koivusen mukaan varautua etukäteen siihen, miten suojata tietonsa kännykästä silloin, kun siihen ei enää pääse käsiksi. Esimerkiksi puhelimen sisällön pystyy pyyhkimään myös etäältä. Keinot tähän vaihtelevat laitekohtaisesti. Esimerkiksi Apple tarjoaa palvelua vaivattomasti iPhonelle osana iCloud-palvelua, ja Android-laitteen voit pyyhkiä Android Device Manager -palvelun kautta, kunhan laite on yhdistetty Google-tiliisi. Applen ja Googlen suomenkieliset ohjeet tähän löydät iPhonelle tämän ja Androidille tämän linkin takaa. Niihin kannattaa tutustua jo ennen laitteen katoamista, sillä esimerkiksi iPhonella etätyhjennys vaatii ominaisuuden aktivoimista iPhonella etukäteen.
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?

Kommentoi (9)

Piilota
LUKIJOIDEN KOMMENTITKeskustelun säännöt
Ilmianna asiaton kommentointi klikkaamalla megafonia.

150 TUOREINTA JUTTUA

PÄIVÄN LUETUIMMAT

KUUKAUDEN LUETUIMMAT

SEURAA ILTALEHTEÄ

ILMOITUS

PELIT

PELAAJALEHTI.COM

Pelaajalehti.com

EDUKAS.FI