torstai 18. helmikuuta 2016

Sydän

Kuvituskuva.

6 yllättävää oiretta, jotka voivat viitata sydänsairauteen – kärsitkö näistä?

SYDÄNSAIRAUDET 
Brittilehti Daily Mail listasi sivuillaan kuusi oiretta, joiden tiheään esiintymiseen ei kannata suhtautua liian huolettomasti.
Brittilehti Daily Mail listaa sivuillaan kuusi yllättävää oiretta, jotka voivat liittyä sydänsairauksiin tai niiden riskiin.

Daily Mailin haastatteleman asiantuntijan mainitsemat oireet saattavat vaikuttaa viattomalta, mutta niitä ei kannata sivuuttaa kevyin hartioin, jos ne toistuvat useasti.

Seksuaalinen toimintahäiriö

Seksuaaliset toimintahäiriöt liitetään yleensä vain sukupuolielimiin ja niiden toimintavaikeuksiin. Lehden mukaan kyse voi kuitenkin olla laajemmasta ongelmasta kehossa. Erityisesti miehillä seksuaaliset ongelmat, kuten erektio-ongelmat, ovat tyypillinen valtimosairauksien oire.

Kuorsaaminen ja uniapnea

Kuorsaaminen ja aamu-unisuus pitkien yöunien jälkeen ovat molemmat merkkejä uniapneasta. Uniapnea on unihäiriö, jossa esiintyy unenaikaisia hengityskatkoksia. Daily Mailin mukaan kuorsaaminen voi olla sydänsairauksien yksi oire.

Uniongelmien havaitseminen ja hoitaminen mahdollisuuksien mukaan voivat lehden mukaan vähentää sydänsairauksien puhkeamisen riskiä. Kuorsaamisongelmaan voi saada apua lääkärin vastaanotolta.

Vuotavat ikenet

Vuotavia tai aristavia ikeniä ei välttämättä ensimmäiseksi liittäisi sydänongelmiin. Vuotavat ikenet voivat viitata parodontiittiin eli hampaan kiinnityksen menetykseen. Parodontiitti puolestaan lisää tulehdusriskiä ympäri kehoa. Hampaista kannattaa pitää säännöllisesti huolta riittävän tiheillä hammaslääkärikäynneillä, hampaiden harjauksella ja lankaamisella.

Niskan ja hartian ongelmat

Sydänkohtauksen kärsineet kuvailevat usein, että kohtaus tuntui siltä kuin elefantti olisi istunut heidän päällään. Moni kuvailee myös pistelevää tunnetta ympäri käsivarsiaan. Yhtä lailla tyypillistä on, että sydänkohtauksen aikana tuntee kipua, pistelyä ja ahdistuksen tunnetta hartioissaan ja niskan alueella.

Turvoksissa olevat jalat ja sääret

Jalat turpoavat pienistäkin asioista, kuten lämpötilojen muutoksesta tai huonosta istuma-asennosta. Huonossa tapauksessa ne voivat olla myös merkki sydämen vajaatoiminnasta. Erityisesti pysyvään tai pidempiaikaiseen turvotukseen on syytä kiinnittää huomiota.

Ruoansulatushäiriöt ja närästys

Ruoansulatushäiriöt ja närästys ovat todella yleisiä vaivoja ja harvoin vaarallisia. Harmittomalta vaikuttava kipu ylävatsan alueella voi kuitenkin olla merkki sydänongelmista. Pysyvät ongelmat ruoansulatuksessa voivat myös olla huono merkki. Esimerkiksi jatkuvan hikan syy kannattaa tutkituttaa lääkärillä. Lääkäriin on syytä suunnata erityisesti silloin, jos ruoansulatusongelmiin liittyy usein huonovointisuutta, hikoilua, katkonaista hengitystä tai huimausta.

Lähde: Daily Mail

Aiheesta kirjoitti Suomessa myös Studio55.fi.