maanantai 29. helmikuuta 2016

Valitse vuodevaatteet oikein – kaksi asiaa määrittelee, millaisen tarvitset

VUODEVAATTEET 
Valitse vuodevaatteet kehoasi kuunnellen ja muista oikea vaihtoväli, Familjon vinkkaa.
Kymmenen prosenttia kehon painosta lepää tyynyn varassa. Sopivan tyynyn avulla säädät nukkuma-asentosi ihanteelliseksi.

Hyvä tyyny tukee päätä, niskaa ja kaularankaa unen aikana. Koko keho rentoutuu ja saa tarvitsemansa täydellisen levon. Valitse tyyny nukkumisasennon, vartalotyypin ja patjan pehmeyden mukaan. Tyyny on oikean korkuinen, kun nukkuessa niska ja kaularanka ovat luonnollisen suorassa asennossa.

Myös lapset tarvitsevat oman, heille sopivan tyynyn. Noin vuoden ikäinen voi alkaa käyttämään vauvantyynyä, joka kannattaa vaihtaa lastentyynyyn 2–3-vuotiaana. Kouluikäiselle sopii jo normaalikokoinen matala tyyny.


Peite kehon lämmöntarpeen mukaan

Keho haihduttaa kosteutta ja lämpöä koko yön ajan. Jos patjan ja peitteen väliin jäävä mikroilmasto ei toimi, sen suhteellinen kosteus voi nousta yli 80 prosenttiin, jolloin keho alkaa hikoilla epämiellyttävästi. Hyvä peite on sopivan lämmin koko yön ja tuntuu itselle sopivalta.

Hyvin yksilöllinen lämmöntarve ja toisaalta asunnon lämpötila määrittävät minkälaisen peitteen tarvitset.

Muistilista: vuodevaatteiden vaihtoväli- ja hoitosuositukset

Tyyny

Pese tyyny 3–4 kertaa vuodessa 60 asteessa ja linkoa kevyesti. 1/3 normaalista pesuainemäärästä riittää.

Muotoile tyyny kosteana ja varmista täytteen tasaisuus. Voit myös kuivata tyynyn tasolla ilmavassa paikassa. Pöyhi tyynyä kuivauksen aikana. Noudata erikoistyynyjen hoidossa tuotteessa olevaa ohjetta.
  • Vaihda tyyny uuteen noin kahden vuoden välein.

Peite

  • Pöyhi peitettä aamuisin ja tuuleta sitä kerran viikossa.
  • Pese peite 1–2 kertaa vuodessa 60 asteessa ja linkoa kevyesti. 1/3 normaalista pesuainemäärästä riittää.
  • Suorista peite kosteana muotoonsa ja varmista täytteen tasaisuus. Voit kokeilla varovaista rumpukuivausta. Voit myös kuivata peitteen ilmavassa paikassa narulla tai tason päällä. Kääntele ja pöyhi peitettä kuivauksen aikana.
  • Vaihda peite uuteen noin neljän vuoden välein.

Sängyt, patjat ja sijauspatjat

  • Joustinsänky ja -patja pysyy puhtaan raikkaana, kun imuroit sitä silloin tällöin. Älä tamppaa mattopiiskalla. Käännä vuodetta säännöllisesti pituussuunnassa, jolloin kuormitus jakautuu tasaisemmin jousistolle. Näin pidennät vuoteesi käyttöikää.
  • Joustinpatjaa voit kääntää myös ylösalaisin. Tarkista joustinsängyn jalkojen kiinnitys säännöllisesti. Älä vedä joustinsänkyä siirrettäessä, jotta jalkojen kiinnitys ei vaurioidu. Anna vuoteen tuulettua hetki ennen sijaamista, jolloin vuodevaatteisiin nukkujasta imeytynyt kosteus ehtii haihtua.
  • Jos patjassa/sijauspatjassa/erikoispehmustepatjassa on irrotettava, pestävä päällinen, pese päällinen tarvittaessa hoito-ohjeen mukaisessa lämpötilassa. Sulje vetoketju ennen pesua, äläkä rumpukuivaa päällistä.
  • Vaihda joustinsänky tai -patja uuteen 8–10 vuoden välein, erikoispehmuste- tai vaahtomuovipatja noin 6–8 vuoden välein ja sijauspatja noin neljän vuoden välein.