sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Rahat ulkomaiseen pankkiin? Selvitä nämä asiat

Ismo Pekkarinen/All Over Press
Rahat ulkomaiseen pankkiin? Selvitä nämä asiat
Yhä useammat ulkomaiset pankit tarjoavat talletuspalveluita ja lainoja Suomessa. Tuore tulokas on Bank Norwegian, joka aloitti Suomessa joulukuussa.
Rahojensa sijoituspaikkaa pohtivaa voi mietityttää, onko Suomessa tuntematon pankki turvallinen vaihtoehto. Mielessä voi käydä suomalaisiakin pahasti säikäyttänyt islantilaispankkien kellahtaminen vuonna 2008.
Jos harkitsee ulkomaisen, itselle tuntemattomamman pankin asiakkaaksi ryhtymistä, kannattaa selvittää, mikä pankin kotimaa on, neuvoo johtaja Erik Sirén pankkiasioissa ihmisiä neuvovasta Finen Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta.

Kotimaa määrittää, millainen talletussuoja asiakkailla on. Esimerkiksi Bank Norwegian kertoo verkkosivuillaan, että sinne tehtävät talletukset kuuluvat Norjan suojarahastoon piiriin, joka yltää 2 miljoonaan kruunuun eli miltei 210000 euroon saakka.
EU-maissa talletussuojan suuruudeksi taas on määrätty 100000 euroa. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin talletussuojat ovat pääpiirteissään samanlaisia. Erojakin on: Suomen talletussuoja esimerkiksi suojaa niin sanottuja strukturoituja lainoja, Ruotsin ei.
Osa eroista on häviämässä, sillä Ruotsi uudistaa talletussuojalakiaan uuden EU-direktiivin mukaiseksi. Suomessa näin on jo tehty. Silti esimerkiksi strukturoituja lainoja koskeva ero todennäköisesti jää voimaan. Opetus on, että pankin kotimaan määrittämään talletussuojaan voi olla fiksua perehtyä.
Lisäksi huomionarvioista voi olla, että esimerkiksi Ruotsin talletussuoja tuo asiakkaalle valuuttariskiä. Ruotsin talletussuojavirasto käsittelee maksuja Ruotsin kruunuissa, mikä tarkoittaa, että tasan 100000 euron talletuksesta saatu enimmäiskorvaus voi olla joko yli tai alle 10000 euroa sen mukaan, miten euron ja Ruotsin kruunun kurssi liikkuu tapahtuma-aikoina.

Mikä pankki, kuinka saan palvelua?

Yleisesti kannattaa selvittää talletusten ja lainojen ehdot hyvin – kuten suomalaistenkin pankkien kohdalla. Mitä maksuja lainaan liittyy ja miten korkeaksi lopullinen korko muodostuu?
– Kannattaa muistaa, että jos jokin oudompi pankki lupaa erinomaisen paljon parempaa kuin muut, niin silloin hälytyskellojen pitäisi soida, että miten se on mahdollista, Sirén sanoo.
Yritykseen kannattaa tutustua muutenkin. Lue, mitä pankki kertoo verkkosivuillaan toiminnastaan. Mikä sen tausta on ja tekeekö yritys jotakin muuta?
∇ MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALEMPANA ∇∇ ARTIKKELI JATKUU ∇
Lakimies Sanna Atrila Finanssivalvonnasta huomauttaa, että kaikilla Suomessa toimivilla pankeilla ei välttämättä ole konttoria Suomessa. Kannattaa selvittää, kuinka pankkiin saa yhteyttä ongelmatilanteissa ja saako palveluita tarvittaessa suomeksi.
– Itse varmistaisin ulkomaisen toimijan kohdalla, kuinka asiointi toimii, Atrila sanoo.
Hän neuvoo kysymään myös, kuka ratkoo riitoja, jos pankin kanssa päätyy ongelmiin. Suomessa riitoja ratkovat kuluttajariitalautakunta ja Fine.

Sofia ja islantilaispankit herättivät kysymyksiä

Ulkomaiset talletuspankit voivat toimia Suomessa joko perustamalla tänne sivuliikkeen tai toimimalla niin sanotusti rajan yli ilman kiinteää toimipaikkaa Suomessa. Rajan yli toimivien pankkien on täytynyt saada toimilupa jostakin muusta ETA-maasta.
Bank Norwegian toimii Suomessa rajan yli, kun taas esimerkiksi virolaisella Bigbankilla on Suomessa sivuliike.
Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen Sirénin mukaan asiakkaat pyytävät silloin tällöin neuvoja ulkomaisiin pankkeihin liittyen. Suurimmat kysymysryöpyt Finessä nähtiin islantilaispankkien horjahtamisen jälkeen ja uudelleen kun suomalainen Sofia Pankkimenetti toimilupansa vuonna 2010.