perjantai 26. helmikuuta 2016

Tahkosta halutaan Suomen Dubai: Ympärivuotinen talvi ja tropiikki

Keskiviikko 24.2.2016 klo 14.19
 
  
Tahkon matkailun parissa pitkän uran tehneen Matti Kuosmasen ideasampo ei ehdy.
Havainnekuva Tahko365-suunnitelmasta.
Havainnekuva Tahko365-suunnitelmasta.
Miehen Tahko365-nimellä kulkevassa suunnitelmassa Nilsiään nousisi ympärivuotinen elämyskeskus, joka yhdistää tropiikin ja talvimaailman. Molemmat sisätiloissa, nautittavissa säistä tai vuodenajasta riippumatta.
- Ideana on, että kausi kestää 365 vuorokautta, Kuosmanen kuvailee.
Hänen mukaansa esimerkiksi suomalaiset sääolosuhteet tuovat kotimaan matkailulle kovia haasteita. Räntää kun voi puskea niin tammikuussa kuin juhannuksenakin. Myös täsmäsäätä tarjoavat palvelut ovat Kuosmasen mielestä kova pala matkailuyrittäjille. Niiden perustella yritetään selvittää, millainen keli jossain kohteessa mahtaa olla tiettynä päivänä tai tiettyyn aikaan ja suunnitella menemiset sen mukaan. Sisätiloihin rakennetuilla palveluilla halutaan käydä taistoon sääoloja vastaan, ja jatkaa Tahkon matkailukautta.
Mallia maailmalta
Mallia hankkeeseen on haettu niin Saksasta kuin Dubaistakin. Saksassa sijaitseva Tropical Islands on sisätiloihin rakennettu trooppinen maailma, jossa voi nauttia +26 asteen lämmöstä ja viettää rantaelämää ympäri vuoden. Samanlaista puuhataan nyt Kuopion kupeeseenkin. Dubaissa taas sijaitsee sisätiloihin rakennettu lasketteluhalli. Nilsiään Kuosmanen mielii hiihtoputkea, jossa kulkee jopa kilometrin mittainen ikiluminen laskettelurinne. Lisäksi suunnitteilla olevaan talvimaailmaan tulisi myös esimerkiksi pulkkamäkiä ja muita lumipuuhia.
Sisätiloihin suunnitellun lasketteluputki hyödyttäisi Kuosmasen mukaan Tahkon alppikoulua, jonka opiskelijat tähtäävät alppilajien huipulle peruskoulu- ja lukio-opintojensa ohella. Se parantaisi heidän harjoittelumahdollisuuksiaan.
Vaikka suunnitelmat saattavatkin vaikuttaa utopistisilta, eivät ne täysin tuulesta temmattuja ole. Kuosmanen on taustaltaan niin insinööri kuin ekonomikin.
- Insinöörinä tiedän, miten asiat pitäisi rakentaa. Ekonomina taas lasken, minkä verran rahaa tarvitaan, hän kuvailee.
Ennenkin yllättäviä visioita
Tahkon alueen keskusvaraamon ja kiinteistöpalvelun toimitusjohtajana työskentelevä mies on ennenkin suunnitellut suuria. 90-luvulla hän puuhasi Tahkolle Suomen ensimmäistä lentomäkeä. Kuosmanen perheineen on ollut julkisuudessa myös erikoisen kotinsa ansiosta: he kun muuttivat Nilsiän entisen vesitornin asunnokseen.
Juuri nyt mies yrittää järjestää Tahko365-hankkeen rahoitusta sekä tarvittavaa kaavoitusta. Monien projektien mies vakuuttaa, että suursuunnitelma jää hänen viimeiseksi hankkeekseen.
- Vaimo tosin vain nauroi kun sanoin niin, ja väitti tuntevansa minut liian hyvin uskoakseen.
Tahko 365 -hankkeesta kertoi MTV3.
Tahkovuori on yksi Itä-Suomen suosituimmista matkailukohteista.