keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Aamupala

Aamupala ei ehkä olekaan päivän tärkein ateria

Keskiviikko 17.2.2016 klo 00.23
 
  
Toisin kuin yleisesti uskotaan, aamupala ei ehkä olekaan päivän tärkein ateria. Asiantuntijoiden mukaan on viitteitä siitä, että aamupalan jättäminen väliin saattaa itse asiassa olla terveellisempää kuin aamupalan syöminen.
Aamupalan syömisellä mutta myös syömättä jättämisellä on positiivisia vaikutuksia.
Aamupalan syömisellä mutta myös syömättä jättämisellä on positiivisia vaikutuksia. (AOP)
Asiaa ovat tutkineet ravitsemusalan tohtorit James Betts ja Enhad Chowdhury Bathin yliopistossa Isossa-Britanniassa. He esittelevät havaintojaan The Conversation -sivustolla.
Joidenkin tutkimustulosten mukaan päivänsä ilman aamupalaa aloittavat henkilöt syövät vähemmän kaloreita koko päivän aikana kuin henkilöt, jotka syövät aamupalan. Vaikka aamupalan väliin jättäneet ovat muita nälkäisempiä lounasaikaan ja saattavat silloin syödä muita enemmän, päivän kokonaiskalorimäärä jää kuitenkin tällaisilla henkilöillä muita vähäisemmäksi.
Toisaalta, tutkimusten mukaan aamupalan syövät kuluttavat enemmän kaloreita urheilemalla kuin aamupalan syömättä jättävät. Havainto viittaa siihen, että aamupalan syömättä jättävät kärsivät energian puutteesta ja ovat fyysisesti vähemmän aktiivisia kuin toiset.
Vastaavasti joidenkin tutkimustulosten mukaan aamupalan syöminen saa aineenvaihdunnan ja ruuansulatuksen käyntiin ja on siksi hyödyllinen tapa.
Tutkijat ovat sitä mieltä, että aamupalan syömällä saa tarvittavia ravintoaineita todennäköisemmin kuin muut. He muistuttavat kuitenkin, että merkitystä on myös sillä, syökö esimerkiksi hedelmiä, pelkän leipäviipaleen vai tuhdin ja rasvaisen englantilaisen aamiaisen.
Kannattaako aamupala siis syödä vai ei? Bettsin ja Chowdhuryn mukaan kysymykseen ei ole yhtä selkeää vastausta. Sekä aamupalan syömisestä että syömättä jättämisestä voi olla hyötyä. He kehottavatkin pitämään mielessä, ettei vanha totuus aamupalasta päivän tärkeimpänä ateriana ole niin itsestäänselvä kuin on totuttu ajattelemaan.
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?