perjantai 12. helmikuuta 2016

Kananmuna

Uusi kolesterolitutkimus päästää kananmunan pannasta.

Muna päivässä ei ole terveysriski – tuore tutkimus päästää kananmunan pannasta

TUTKIMUS 
Tuoreen yliopistotutkimuksen mukaan runsas kolesteroli ei lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
Runsaasti kolesterolia sisältävä ruokavalio tai kananmuna päivässä eivät lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Asia selviää Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jonka tuloksia julkaistiin keskiviikkona yhdysvaltalaisessaAmerican Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Kolesterolin ja sairauksien välistä yhteyttä ei havaittu myöskään niillä tutkimukseen osallistuneilla miehillä, joilla on elimistössään kolesteroliaineenvaihduntaan vaikuttava APOE4-geeni.

Suomessa tuota perinnöllistä APOE4-tyyppiä esiintyy laajasti. Tutkimukseen osallistuneista yli tuhannesta miehestä sitä kantoi noin kolmasosa. Geeniä kantavien osuus kaikista suomalaista on niin ikään noin 30 prosenttia.

– Aiemmin ei ole ollut saatavilla tutkimustietoa siitä, miten runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta vaikuttaa sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumiseen nimenomaan näillä henkilöillä, kertoo tutkimuksessa mukana ollut ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta IS:lle.

Tutkimusaineistona ryhmällä oli vuosina 1984–1989 toteutettu Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus, jossa yli tuhannelta 42–60-vuotiailta miehiltä selvitettiin heidän ruokailutottumuksensa. Heillä ei ollut sydän- tai verisuonitautia tutkimuksen alkaessa.

Tutkittavat henkilöt jaettiin kolmeen ryhmään, joista ylimpään lokeroituneet saivat ruoasta kolesterolia keskimäärin noin 520 milligrammaa päivässä. Lisäksi he söivät keskimäärin yhden kananmunan päivittäin.

– Suuremmista määristä meillä ei aineostoa ole, joten tutkimustuloksia ei voida yleistää isompiin käyttömääriin, Virtanen sanoo.

Seuraavaksi Itä-Suomen yliopiston tutkijaryhmän on tarkoitus alkaa selvittää, miten APOE4 vaikuttaa ruokavalion kolesterolin ja Alzheimerin taudin riskin väliseen yhteyteen. Alzheimer on aivoja rappeuttava muistisairaus, jonka perimmäisiä syitä ei tiedetä.