maanantai 13. kesäkuuta 2016

7 helppoa tapaa parantaa sydämen terveyttä

Maanantai 15.2.2016 klo 07.00
 
  
Woman's Dayn mukaan nämä yksinkertaiset keinot tekevät hyvää sydämellesi.

(MOSTPHOTOS)
Sydän pysyy terveempänä yksinkertaisten elämäntapavalintojen avulla. Näistä keinoista voi olla hyvinkin paljon apua.
1. Kiinnitä huomiota ruokavalioon
Välimerellinen ruokavalio auttaa tutkitusti pienentämään sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Suosi siis oliiviöljyä, kasviksia, pähkinöitä, kalaa ja palkokasveja. Viljatuotteissa kannattaa suosia täysjyvävaihtoehtoja.
2. Stressi hallintaan
Stressiltä ei voi välttyä. Mutta sitä voi käsitellä erilaisin tavoin. Jo muutama minuutti syvähengitystä päivässä voi hillitä stressin turmiollisia vaikutuksia. Yritä rentoutua päivittäin itsellesi parhaiten sopivalla tavalla. Voit kokeilla myös esimerkiksi musiikin kuuntelua tai meditoimista.
3. Nuku riittävästi
Alle kuusi tuntia yössä nukkuvilla naisilla on suurempi riski kärsiä sepelvaltimoiden kalkkeutumisesta, mikä puolestaan altistaa sydänsairauksille. Jo tunti lisää unta yössä laskee tätä riskiä kolmanneksella.
4. Harrasta liikuntaa
Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä tekee hyvää sydämen terveydelle. Laji voi olla mikä tahansa, kunhan se nostaa sykettä vähintään kymmeneksi minuutiksi. Tutkimuksissa on myös havaittu, että pitkien aikojen istuminen voi altistaa sydän- ja verisuonisaurauksille. Pidä siis pieniä jaloittelutaukoja työpäivän lomassa.
5. Riittävästi askelia
Ryhdy seuraamaan päivittäin ottamiesi askelten määrää vaikkapa askelmittarin tai älypuhelinsovelluksen avulla. Kun keskiarvo on selvillä, ryhdy kasvattamaan sitä vähä vähältä. Erään hiljattaisen tutkimuksen mukaan vain päivittäisen 2 000 askeleen lisääminen pienentää sydänsairauksien riskiä kymmenellä prosentilla.
6. Tarkkaile verenpainettasi
Hanki verenpainemittari kotiin, ja seuraa sen avulla terveystarkastusten välillä pysyykö paine terveissä lukemissa.
7. Mittaa vyötärönympärys
Keskivartalolihavuus lisää sydänsairauksien riskiä merkittävästi.Terveyskirjaston mukaan naisilla vyötärönympäryksen tavoitearvo on alle 80 senttiä, yli 90 sentin vyötärönympärysmitta kasvattaa sydänsairauksien riskiä merkittävästi. Miehillä tavoitearvo on 94 senttiä, ja merkittävästä vyötärölihavuudesta voidaan puhua jos ympärys on 100 senttiä.
MARIANNE ZITTING