torstai 9. kesäkuuta 2016

Leivällä ja puurolla diabetesta vastaan

Lauantai 27.6.2015 klo 15.46
 
  
Viljatuotteita ei tarvitse tuoreen tutkimuksen perusteella vältellä ainakaan diabeteksen vuoksi.

(MOSTPHOTOS)
Paljon kuituja ja etenkin viljakuituja ravinnostaan saavat saattavat säästyä aikuistyypin diabetekselta muita todennäköisemmin.
Tutkijoiden mukaan näyttää siltä, että paljon kuitupitoista ruokaa syövät pysyvät muita hoikempina ja siksi sairastuvat kakkostyypin diabetekseen muita harvemmin. Kuituihin liitetty suojavaikutus toiminee osittain vähentämällä tai ehkäisemällä liikakiloja ja sitä kautta vaikutus ulottuu myös diabeteksen ehkäisyyn.
Uutispalvelu Duodecim kertoo tästä tutkimuksesta, joka julkaistiin lääketieteellisessä Diabetologia-lehdessä.
Täysjyväviljaa syövillä ihmisillä on myös aiempien tutkimusten perusteella todettu olevan muun muassa vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia, kakkostyypin diabetesta sekä tiettyjä syöpiä.
Kuituun sitoutuu nestettä ja siksi kuitupitoinen ruoka ylläpitää kylläisyyden tunnetta. Kuitu myös tasoittaa aterianjälkeistä verensokerin nousua ja se voi myös laskea veren kolesterolipitoisuutta.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Kuitupitoinen ruoka tekee hyvää myös suoliston terveydelle. Jos ruuassa on liian vähän kuitua, sen voi huomata esimerkiksi ummetuksena.
Tuoreen tutkimuksen mukaan vähintään 26 grammaa kuituja päivittäin nauttivat säästyvät diabetekselta noin viidenneksen todennäköisemmin kuin kuituja korkeintaan 19 grammaa päivässä syövät.
Esimerkiksi kaksi palaa täysjyväruisleipää voi sisältää yhteensä kymmenen grammaa kuitua. Lautasellisessa kaurapuuroa on kuitua noin neljä grammaa.
Viljakuitujen lisäksi kasviskuidut liittyivät tuoreessa tutkimuksessa diabetesriskin pienenemiseen, mutta hedelmäkuidut eivät.