maanantai 13. kesäkuuta 2016

Muljahteleeko sydän? Oireet, jotka vaativat tutkimuksia

Tiistai 24.11.2015 klo 18.50
 
  
Sydämen muljahtelu on ikävä tunne, mutta se on varsin tavallista, Diacor kertoo tiedotteessaan.
Muljahtelut eivät ole välttämättä vaarallisia. Urheilijalle se voi olla merkki ylirasituksesta.
Muljahtelut eivät ole välttämättä vaarallisia. Urheilijalle se voi olla merkki ylirasituksesta. (MOSTPHOTOS)
Sydämen rytmihäiriötuntemus voi olla esimerkiksi yksittäinen "muljahdus", lyönnin väliin jääminen tai lyhyt tykytyksen tunne, Diacor kuvailee tyypillistä tilannetta. Se voi tuntua hyvin epämiellyttävältä ja jopa pelottavalta, mutta Diacorin mukaan tilapäiset rytminmuutokset ovat tavallisia ja niitä saattaa olla jokaisella ihmisellä.
Terveyspalvelu Diacor kertoo tiedotteessaan, että muljahtelut ovat tavallisia stressin yhteydessä tai jonkin yleissairauden sivuoireena. Urheilijoilla ne voivat kertoa ylikuormituksesta.
Silloin tällöin ilmenevän muljahtelun vuoksi ei vielä tarvitse mennä lääkäriin. Jos tuntemuksia on kuitenkin päivittäin, kannattaa selvittää, voisiko kyse olla tilapäisestä ohimenevästä rytmihäiriöstä. Tuntemus sydämen äkillisesti alkavasta ja äkillisestä pysähtyvästä tiheälyöntisyydestä, tajunnan hetkellinen menetys tai rintakivut vaativat tutkimuksia.
- Rytmihäiriöissä on eroja. Onneksi suurin osa niistä on vaarattomia, mutta varsinkin niiden yhteydessä esiintyvä voimakas rintakipu tai hengenahdistus voivat viitata vaarallisen rytmihäiriöön. Myös lyhytkin tajunnan menetys tai jopa "viittä vaille" -tilanne tulisi aina selvittää. Vastaavia oireita esiintyy toki muidenkin sydänperäisten kohtausten yhteydessä, kardiologi Hannu Parikka kertoo.
Rytmihäiriöitä tutkitaan sydänfilmillä, EKG:lla. Diacor kertoo, että EKG voi paljastaa esimerkiksi synnynnäisen ylimääräisen oikoradan tai aiemmin sairastetun sydäninfarktin.
Joissakin tapauksissa laihdutus ja verenpaineen alentaminen riittävät hoidoiksi.