lauantai 18. kesäkuuta 2016

Lomailija, kastele kukkasi näin

Lauantai 18.6.2016 klo 10.38

  

Muutamalla vinkillä huonekasvit kestävät viikon lomamatkan leikiten.
Huonekasvit kannattaa siirtää lomien ajaksi pois ikkunalta.
Huonekasvit kannattaa siirtää lomien ajaksi pois ikkunalta. (MOSTPHOTOS)
Kukkien loma-ajan kastelu on jokakesäinen pulma ja puheenaihe. Huonekasvit kun tarvitsevat vettä myös lomien aikaan. Samaan aikaan saattavat osua myös helteet ja kova auringonpaahde.
- Hyvinvoivat, riittävän isossa ruukussa kasvavat kukat kyllä kestävät viikon ilman kasteluakin, jos ne kastellaan lähtiessä, lohduttaa Marttojen puutarhaneuvoja Asta Kuosmanen.
Jos lomamatka kestää kuitenkin yli viikon tai juuri tuo viikko on helteinen, voi lisäkastelu kukille olla tarpeen. Kuosmanen kokosi yhteen muutaman vinkin, jolla huonekasvit saavat kosteutta myös asukkaiden poissa ollessa.
Käytä altakasteluruukkuja
Altakasteluruukku on paitsi kätevä lomien aikaan myös normaalissa arkielämässä. Se pitää huonekasvit tasaisen kosteana eikä vettä tarvitse lisätä ennen kuin ruukun säiliö on tyhjä. Altakasteluruukussa vesi kaadetaan multatilan alapuolella olevaan vesisäiliöön, josta vesi nousee multajalan tai imunauhojen avulla multatilaan. Vesisäiliön annetaan tyhjentyä ennen kuin uutta vettä lisätään.
Tee juoma-automaatti
Täytä puolen litran pullo vedellä ja sulje korkki. Tee korkkiin muutama reikä, käännä pullo ylösalaisin ja upota se kaulaa myöten multaan. Vesi tihkuu korkin läpi kukille pikku hiljaa.
Siirrä varjoon
Siirrä huonekasvit pois suorasta auringonpahteesta kuten ikkunalta. Mikäli tämä ei ole mahdollista, varjosta kukkia sulkemalla verhot osittain. Jos ikkunassa on kaihtimet, käännä ne niin, että luonnonvalo pääsee hiukan sisään.
Myös parvekkeella kukat kannattaa siirtää pois auringonpaahteesta ja tuulesta, jotka molemmat kuivattavat kasvia.
Muista kastelukiteet
Tämä vinkki ei välttämättä ole hyödyllinen tämän kesän lomia ajatellen mutta hyödyllinen vinkki tuleviksi vuosiksi. Kun ensi keväänä istutat kasvit uuteen, isompaan ruukkuun, sekoita kukkamultaan kastelukiteitä. Ne imevät itseensä vettä jokaisella kastelukerralla ja luovuttavat sitä takaisin multaan pikku hiljaa. Kastelukiteillä voi pidentää kukkien kasteluväliä.
Ruukun voi toki vaihtaa myös kesällä, mutta ei mielellään juuri ennen lomamatkaa, sillä se on lähes aina stressi huonekasveille. Vie oman aikansa ennen kun kasvi juurtuu uuteen multaan.