sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Vatsataudissa pitäisi juoda jopa kolme litraa: Näin nesteytys onnistuu, kun mikään ei pysy sisällä

Keskiviikko 8.6.2016 klo 15.00
 
  
Lapset, vanhukset ja diabetesta sairastavat tarvitsevat herkemmin lääkärihoitoa vatsataudin iskiessä. Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiriin mukaan perusterveelle aikuiselle vatsatauti ei ole vaarallista, mutta nesteytyksen merkitys korostuu.
Juominen ei yleensä onnistu vatsataudin kourissa. Nesteytys voi onnistua pienillä annoksilla: Ruokalusikallinen viileää vettä 5-10 minuutin välein.
Juominen ei yleensä onnistu vatsataudin kourissa. Nesteytys voi onnistua pienillä annoksilla: Ruokalusikallinen viileää vettä 5-10 minuutin välein.(MOSTPHOTOS)

FAKTAT

Norovirus aiheuttaa voimakasta oksennus- ja ripulitautia.
Perusterveillä hoidoksi riittää yleensä lepo ja nesteiden saannista huolehtiminen. Virus leviää ärhäkästi.
Taudin itämisaika on 12-48 tuntia. Oireet alkavat äkillisesti: kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu.
Valtaosalla sairastuneista on myös ripulia, joka on yleensä lyhytkestoinen ja lievä. Osalla on myös lämpöilyä, joka voi erottaa taudin bakteeritoksiinien aiheuttamista ruokamyrkytyksistä. Oireiden kesto on yleensä 12-72 tuntia.
Lähde: THL
Kun vatsatauti iskee, edes vesi ei yleensä pysy sisällä. Vaikka lähes kaikki äkisti alkaneet oksennus- ja ripulitaudit paranevat itsesään 1-3 päivässä, elimistö voi kuivua. Varsinkin lapsille ja vanhuksille tauti voi aiheuttaa rajun ja vaarallisen nestehukan nopeasti ja he tarvitsevat diabetesta sairastavien lisäksi herkemmin lääkärihoitoa.
Vatsatauti vie voimat perusterveeltä aikuiseltakin, mutta heille parin päivän oksennukset eivät johda vaaralliseen nestehukkaan, Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin omahoito-ohjeissa kerrotaan. Ripulissa nestetarve on kuitenkin korkea, yli kolme litraa vuorokaudessa. Kun edes vesi ei pysy sisällä, kuinka tämän määrän voisi juoda?
Ohjeissa on tähän hyvä neuvo: Ota hyvin pieniä annoksia, nauttimalla esimerkiksi lusikallinen kylmää vettä 5-10 minuutin välein. Imeskele myös jääpaloja. Vältä kahvia, maitoa ja makeita juomia. Laimea mehu voi sopia, mutta tärkeintä on, että neste on viileää. Jos tämäkin lisää oksennuksia, kannattaa odottaa muutama tunti ja yrittää uudestaan. Kunnon kohotessa nesteen määrää voi lisätä pikkuhiljaa, esimerkiksi desin verran. Apteekeissa on myös saatavilla nestehukkaa estäviä juomia.
Nestevajauksen merkkejä ovat vähentynyt virtsamäärä, kuiva iho ja kieli sekä heikko yleistila. Silmät voivat olla kuopalla.
Norovirus voi elää tekstiileissä 12 päivää
Kotona on hyvä pysyä vielä ainakin kaksi oireetonta päivää, sillä esimerkiksi norovirus on erittäin sitkeä. Uimahalleihin ei ole muutamaan päivään asiaa.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Sairastumisen jälkeen kotona pitää siivota hyvin. Norovirus voi elää oksennuksen tahrimilla tekstiileillä jopa 12 vuorokautta. Kodin pinnat pitää desinfioida ja kiinnittää huomiota myös ovenkahvoihin ja valonkatkaisijoihin. Tekstiilit pestään mahdollisimman kuumalla vedellä.
Ota yhteyttä päivystykseen jos:
- Oksentelun seurauksena ilmenee yleisvoinnin heikkenemistä
- Et juo riittävästi nesteitä tai oksennat ne jatkuvasti pois ja tulee nestevajauksen oireita
- Olet hyvin kivulias
- Sinulla on jokin perussairaus, esimerkiksi diabetes, ja veren sokeriarvot eivät pysy kohtuullisissa lukemissa
- Oireet pitkittyvät ja kotihoito ei auta
Lähteet: THL,