sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Suosi parvekkeella altakasteluruukkuja

Lauantai 14.5.2016 klo 11.57
 
  
Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori antaa 10 vinkkiä, miten saat parvekkeen kukoistamaan.
Parvekkeesta saa rakennettua isoilla ruukuilla tyylikkään viherolohuoneen.
Parvekkeesta saa rakennettua isoilla ruukuilla tyylikkään viherolohuoneen.(MOSTPHOTOS)
1. Päätä ensin, mitä haluat parvekkeeltasi. Onko se trooppinen keidas, perinteinen kukkaparveke, tyylikäs olohuone vai vehreä hyötykasvihuone? Ota seuraavaksi huomioon parvekkeen olosuhteet. Mihin ilmansuuntaan se avautuu, minkä kokoinen se on ja sattuuko tuuli usein parvekkeelle? Mieti sitten istutusruukut, mullat ja kasvit. Samoin se, miten parveke pidetään kukoistavana koko kesäkauden syksyyn asti?
2. Valitse riittävän tilavat ja hyvät altakasteluruukut, jolloin kasvit selviävät lämpimistä jaksoista ja kasvavat hyvin. Isommat kasvit tarvitsevat hyvää multaa vähintään kolme litraa kasvia kohden. Pienillekin pitää varata noin litran verran. Koko multaa ei ole pakko uusia vuosittain.
3. Anna hyvä peruslannoitus ja sekoita multaan valmiiksi kastelukiteitä, jolloin kasvit viihtyvät paremmin. Peruslannoitukseksi sopivat lannoitepuikot tai esimerkiksi kanankakkarakeet.
4. Hyödynnä parveke monipuolisesti. Parvekkeelle sopivat amppelit, seinätelineet, köynnökset, laatikot ja erilaiset ruukut. Usein sieltä löytyy myös sopivaa varjoa varjossa viihtyville kasveille.
5. Mieti kastelun tarve ja sen järjestelyt etukäteen. Kysy rohkeasti naapuriapua loman ajaksi, sillä se helpottaa paljon. Altakasteluruukkujen ja erilaisten kastelujärjestelmien avulla selviää hyvin viikon tai kahden poissaolosta, jos parveke ei ole erityisen paahtava. Loman ajaksi mahdolliseen lasitukseen kannattaa jättää rakoja, jotta lämpötila ei nouse liikaa. Paahteisimmilta paikoilta kasvit kannattaa siirtää varjoon. Esimerkiksi amppelit voi nostaa varjoon ja laittaa vaikka pesuvatiin, jonka pohjalle laitetaan vettä. Ennen lomaa monen kasvin latvusta voi myös leikata, jolloin haihdutus vähenee.
6. Trooppisen puutarhan saat loihdittua parhaiten käyttämällä hyväksi kaikkia parvekkeen osia ja valitsemalla isolehtisiä ja reheviä kasveja. Hyviä valintoja ovat kanariankrassi, kelloköynnös, begoniat, bataatit, pasuunakukat ja koristetupakka.
7. Valitse perinteiselle kukkaparvekkeelle tuttuja ja hyviä kasveja, varjoon ahkeraliisoja, hortensioita, hopealankaa ja verenpisaroita. Valoon puolestaan pelargoneja, samettiruusuja, miljoonakelloja, timanttikukkia ja lobelioita.
8. Rakenna tyylikäs viherolohuone isojen ruukkujen varaan. Istuta ruukkuihin koristeheiniä, veritraakkipuita tai palmuja. Uudenguineanliisat ja lumihiutaleet tuovat arvokasta väriä ja kontrastia istutuksiin.
9. Kasvata hyötykasviparvekkeen seinällä erilaisia yrttejä ja amppeleissa roikkuvia kirsikkatomaatteja. Ruukuissa voi kasvaa chilejä, maissia tai vaikkapa bataatteja. Mikään ei estä myöskään omien varhaisvihannesten ja -perunoiden kasvattamista.
10. Kesän aikana tee muistiinpanoja ja ota kuvia onnistumisista ja myös huonoista valinnoista. Seuraavana vuonna muistiinpanot kannattaa kaivaa esille ja luoda uusi omannäköinen parveke. Jokainen vuosi on elämyksiä ja kokemuksia rikkaampi.
Lähde: Puutarhaliitto