tiistai 14. kesäkuuta 2016




Kotimaa  | 

Vanhuksille myydään ylihintaisia ja turhia remontteja – kotimyyjät esittäytyvät tarkastajina

Vanhustyön Keskusliiton alueellisille korjausneuvojille on tullut useita yhteydenottoja vanhuksilta tai heidän omaisilta kotimyyjien ylihintaisista remonteista. Myyjät ovat painostaneet ikäihmisiä allekirjoittamaan sopimuksia remonttikohteisiin, joissa ei ole välttämättä ollut edes remontin tarvetta.


Rintamamiestalo
Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kaakkois-Suomen Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Pekka Hulkkoselle kyseenalaiset remonttimyyntitilanteet ovat tuttuja. Kuluneen vuoden aikana hänen tietoonsa on tullut kuusi tapausta, joissa vanhuksille on kaupiteltu remontteja aggressiivisesti ja reilusti paikallisia firmoja kalliimmalla.
Hulkkonen kysyi myös korjausneuvojakollegoiltaan tapauksista. Jokaiselle ympäri Suomea oli tullut tietoon vähintään muutama tapaus. Kyseenalaista kotimyyntiä ovat harrastaneet useat eri yritykset.
Kotimyyntitilanteissa on ollut monta asiaa pielessä.
– Myyjät esittäytyvät usein tarkastajina. Vanhukselle soitetaan kadun päästä, että tullaan tekemään kattokatselmusta, Hulkkonen kuvaa.
Toimivistakin järjestelmistä saatetaan osoittaa vikoja.
– Myyjä on kiivennyt ullakolle, jonne vanhus ei enää itse pääse, ja todennut, että oikeasti hyväkuntoinen katto on vaihdettava.
Korjausneuvojille ovat tuttuja myös tapaukset, joissa painostetaan vanhusta sanoen, ettei vakuutusyhtiö korvaa vesivahinkoa nykyisillä vesijohdoilla.

Myyjä viipyy niin kauan, että nimi on paperissa

– Myyntitapa on usein kyseenlainen. Istutaan vanhuksen luona niin kauan, että saadaan sopimukseen nimi. Hinnat ovat olleet 50 prosenttia kalliimpia kuin paikallisilla yrittäjillä, joskus jopa tuplat kalliimpia, Hulkkonen kertoo.
Esimerkiksi hän nostaa rintamiestalon 100 neliömetrin katon, jolle oli laskettu tarjoukseksi 20 000 euroa.
– Siinä on 50 prosenttia ylihintaa. Ruuvattavan peltikaton saisi 13 000–15 000 eurolla. Tuolla summallahan saisi konesaumakaton 200 neliömetrille, Huuskonen laskee.
Korjausneuvojien kokemuksen mukaan sopimusten porkkanana käytetään pieniä kuukausieriä, mutta pankkilainaa suurempia kuluja.
Kauppa on oikeus peruuttaa 14 vuorokauden sisällä, mutta Hulkkonen tietää tapauksia, joissa remontti aloitetaan jo tuon ajan sisällä. Hulkkosen tietoon tulleissa tapauksissa itse työn jäljessä ei ole ollut moitittavaa.
Korjausneuvoja Pekka Hulkkonen muistuttaa, ettei nimeä kannata laittaa sopimuksiin, ennen kuin on vertaillut hintoja. Ikäihmisiä hän kehottaa aina keskustelemaan omaisten kanssa ennen sopimista. Laskuhan saattaa jäädä omaisten maksettavaksi.

Lakimies: Kuluttajan täytyy voida ymmärtää, mihin sitoutuu

Kuluttajasuojalaki kieltää aggressiivisen ja painostavan myymisen. Elinkeinon harjoittajalla on hinnoittelun vapaus, mutta kuluttajan täytyy voida ymmärtää, mihin kaikkeen kaupassa sitoudutaan.
– Muistisairaalle myymistä ei voi pitää kohtuullisena. Toisaalta mikäli henkilö ei ole edunvalvonnan alainen, hän saa itse päättää ostostaan, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Kristiina Vainio.
Vainio muistuttaa, että sekä kotimyyntiin että etämyyntiin kuuluu 14 vuorokauden peruuttamisoikeus. Tällöin kaupan voi perua ilman mitään syytä.
– Jos remontin teko aloitetaan ennen peruuttamisoikeuden päättymistä, siitä on pitänyt sopia erikseen. Kotimyynnissä se pitää sopia pysyvällä tavalla, esimerkiksi kirjallisesti, Vainio sanoo.
Mikäli ongelmat eivät ratkea yrityksen kanssa, kuluttaja voi olla yhteydessäKuluttajaneuvontaan. Kuluttajaneuvojat auttavat ja sovittelevat yksittäisten kuluttajien ja yritysten välisiä asioita.

Viranomainen saa lähes 400 ilmoitusta kotimyynnistä

Epämääräinen kotimyynti näkyy myös kuluttajaviranomaisen tilastoissa.
Kesäkuuhun mennessä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon oli otettu yhteyttä 178 kertaa liittyen remonttien kotimyyntiin. Näistä 16 tapausta koski ikääntyneille myymistä. Vuonna 2015 remonteista otettiin yhteyttä yhteensä 378 kertaa, joista 49 tapausta koski ikääntyneitä ihmisiä.
Kilpailu- ja kuluttajavirastoon tänä vuonna tulleista putki- ja kattoremonttien ilmoituksista käy ilmi, että kuluttajat ilmoittavat siitä, ettei remonttimyyjä ole maininnut 14 vuorokauden peruutusoikeudesta.

Lisää aiheesta