maanantai 13. kesäkuuta 2016

Onko tämä tottakaan! Suklaa tekee hyvää sydämelle

Torstai 18.6.2015 klo 07.20
 
  
Sata grammaa suklaata päivässä voi pienentää riskiäsi sairastua sydänsairauksiin.

(MOSTPHOTOS)
Suklaan syöminen sydänterveyden vuoksi voi kuulostaa hieman liian hyvältä ollakseen totta, mutta näin brittitutkimuksen perusteella todellakin on.
Hämmästyttävä tulos ei koske vain tumman suklaan syömistä, vaan tavallisella markettien maitosuklaalla näyttää olevan samanlainen sydäntä suojeleva vaikutus.
Tutkimuksen mukaan suklaa voi pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja niihin kuolleisuutta. Suklaan syöminen näyttäisi myös pienentävän aivohalvausriskiä.
Tutkimuksessa oli 20 000 aikuista brittiä. Heidän suklaan syömisestään tehtiin selkoa kysymyslomakkeen avulla. Seuranta-aika oli keskimäärin 11 vuotta.
Tutkimus osoitti, että niillä, jotka söivät päivittäin eniten suklaata oli 11 prosenttia muita pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Vaikutus näihin sairauksiin kuolleisuuteen oli vielä suurempi eli riski pieneni 25 prosenttia.
Yli sata grammaa suklaata päivittäin syövillä henkilöillä oli 22 prosenttia muita pienempi aivohalvausriski.
Terveemmät suklaansyöjät
Tutkijat tekivät suklaan terveysvaikutuksista myös meta-analyysin, jolloin tietoja saatiin peräti 158 000 henkilöstä. Meta-analyysin tulokset olivat aivan samansuuntaiset ja suklaanystävien riemuiksi oikeastaan vielä vakuuttavampia. Näytti siltä, että suklaan suurkuluttajilla oli jopa 45 prosenttia muita pienempi riski kuolla sydän- ja verenkiertosairauteen.
Miksi suklaalla sitten voisi olla näin hienoja vaikutuksia? Syyt löytynevät tutkijoiden arvion mukaan suklaan sisältämistä antioksidanteista. Myös maidon ainesosilla voi olla positiivisia vaikutuksia.
Viisaat tutkijat huomauttavat kuitenkin, että suklaalla ei ehkä sittenkään ole aivan niin suoraviivainen terveyttä tukeva vaikutus kuin ensivaikutelma antaa ymmärtää. On mahdollista, että kaikkia muita terveyteen vaikuttavia tekijöitä ei sittenkään suljettu pois. Voi olla, että suklaasyöjät tekevät tai syövät jotain muutakin sellaista, joka tukee sydänterveyttä.
Joka tapauksessa tutkimuksen mukaan ei-suklaansyöjillä oli muun muassa suurempi painoindeksi kuin heillä, jotka söivät runsaasti suklaata. Suklaansyöjät myös liikkuivat enemmän kuin ei-suklaansyöjät.
Tutkijoiden mukaan näyttäisi siis siltä, että ainakaan sydänterveyden vuoksi suklaata ei kannata jättää syömättä.
Tutkimuksen rahoittivat UK Medical Research Council ja Cancer Research UK. Taustalla ei siis ollut kaupallisten yritysten intressejä. Tutkimuksesta kertoi BMJ.