torstai 9. kesäkuuta 2016

Mummo on paras: Äidinäiti on lapsenlapselle läheisin isovanhempi

Keskiviikko 8.6.2016 klo 11.13 (päivitetty klo 13.08)
 
  
Lapsenlapsen läheisin isovanhempi on yleensä äidinäiti ja etäisin isänisä. Näin kertoo tuore suomalaistutkimus.

(MOSTPHOTOS)
Äidinäiti on isovanhemmista läheisin ja isänisä etäisin. Äidinäiti hoivaa lastenlasta yleensä eniten.
Muun muassa tämä käy selville FT, VTM Mirkka Danielsbackanisovanhemmuutta käsittelevästä väitöstutkimuksesta, joka tarkastetaan Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa 10. kesäkuuta.
Lapsenlapsen olemassaolo vahvistaa erityisesti miehen suhdetta puolisonsa vanhempiin.
Isoisän ja lapsenlapsen suhde kärsii, mikäli isoisä eroaa lapsenlapsen isoäidistä. Eronneet ja uudelleen avioituneet isoisät tapaavat vähemmän lapsenlapsiaan kuin lastenlasten isoäidin kanssa naimisissa olevat isoisät.
Väitöskirjan tulokset perustuvat suomalaisiin Sukupolvien ketju -kyselyaineistoihin sekä laajoihin eurooppalaisiin kyselyihin, jotka sisältävät vastaajia yhteensä 16 maasta.
Läheisten kanssa kränää
Kun isovanhempityyppejä verrataan keskenään, äidin suvun merkitys korostuu.
- Perimmäinen syy tälle voi löytyä evolutiivisista selitysmalleista ja liittyä erityisesti sukupuolisidonnaisiin lisääntymisstrategioihin, Danielsbacka sanoo.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Väitöstutkimuksen mukaan miehet ja naiset kokivat omat vanhempansa puolison vanhempia läheisemmiksi, mutta samalla heillä on todennäköisemmin ristiriitoja omien vanhempiensa kuin puolison vanhempien kanssa.
- Isät mieltävät puolisonsa vanhemmat läheisemmiksi kuin lapsettomat miehet. Sekä isät että äidit raportoivat lapsettomia todennäköisemmin ristiriidoista puolisonsa vanhempien kanssa, Danielsbacka kertoo.
Epätasainen sukulaisapu
Lastenlasten olemassaolo lähentää vanhempia erityisesti äidin sukuun.
- Väestön ikääntyessä isovanhempien asema perheissä ja perhepolitiikassa saattaa kasvaa sekä Suomessa että muissa maissa.
- Hyvinvointipalveluiden leikkaaminen voi johtaa siihen, että vaatimukset perheen vastuusta ja velvollisuuksista kasvavat, Danielsbacka toteaa.
Tutkimus osoittaa myös, että sukulaisapu jakautuu epätasaisesti perheissä.