keskiviikko 22. kesäkuuta 2016


Näin teet kylpykelpoisen vihdan maailmanmestarin opein


Vihdan valmistus

Virhetilanne
Selaimesi ei valitettavasti tue kyseistä videotyyppiä.

KESÄ 
Saunominen kuuluu erottamattomana osana suomalaiseen juhannusperinteeseen.
Tuleva juhannusviikonloppu onkin hyvää aikaa opetella kylpykelpoisen vihdan (tai vastan) valmistus.

Videolla vihdanteon vuoden 2001 maailmanmestari Pentti Hakala tekee vihdat rauduskoivusta.

Alla myös kirjalliset ja kuvalliset ohjeet.



1. Vihdan teko aloitetaan aina siteestä. Ota siteeksi yksittäinen, noin metrin mittainen koivunoksa. Älä poista oksasta lehtiä riipimällä, vaan siisti se puukolla.

2. Kierrä oksaa, jotta se pehmenee ja tulee taipuisammaksi. Jätä tyvestä kiertämättä muutama sentti kovaa vartta, jotta sitä on helpompi pujottaa vihdan lävitse. Kuori vitsas kokonaan, teroita kova tyvipää.

3. Lado vihreät oksat viuhkan muotoon. Lisää niitä päältäpäin pikku hiljaa. Ihanteellinen oksa on monihaarainen. Jätä lehtien nurjapuoli ylöspäin, niin lehdet eivät tartu vihtoessa ihoon. Kun puolet on ladottu, käännä vihta ja lado toinen puoli. Poista piiskaavat pitkät latvat sekä lehdet ja oksat kädensijasta.

4. Seuraavaksi tehdään kädensija vihdalle. Pujota aluksi kuoritun sideoksan terävä pää oksien lävitse lehtien läheltä. Tee sen jälkeen sideoksaan uudelleen kierteitä kiertämällä sitä.

5. Kiepauta notkea side kaksi kertaa oksakimpun ympäri siitä kohdasta, josta haluat kädensijan ylhäältä alkavan.

6. Pujota solmu molempien kierroksien alta. Kiristä.

7. Tee sen jälkeen toinen sidos vihdan alaosaan siihen kohtaan, johon haluat kädensijan loppuvan. Työnnä sideoksaa varpujen suuntaisesti alaspäin ja pujota haluamastasi kohdasta oksien läpi toiselle puolelle. Pyöräytä sideoksa oksien ympäri ja solmi. Kiristä.

8. Tasaa puukolla oksien päät, jotta ne eivät pistä käteen. Työnnä teroitettu pää oksien sekaan samaan kohtaan, johon teit solmun alhaalle. Sen tulisi olla nyt sidoksen alla. Jätä loppu lenkille, niin saat ripustuskoukun.