sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

"Ni verkar ha hamnat i en ond cirkel då sexlivet blir kravfyllt och skuldbelagt"
"Ni verkar ha hamnat i en ond cirkel då sexlivet blir kravfyllt och skuldbelagt"
Foto: Bigstock
Suzanne Lindström.
Suzanne Lindström.
Foto: Stefan Lindblom
Visa i helskärm

"Min man säger att han får cancer utan sex"

Jag och min man drabbades av kärleken på ålderns höst, vi är båda runt 75 år. Vi hade en liten fling för 40 år sedan och har nu genom vänner hittat varandra igen. Eftersom vi är otroligt kära gifte vi oss, med stort kalas dessutom. Vi har det otroligt bra, tar hand om oss varje dag, sportar lite lagom, promenerar, reser mycket och gärna och har lagom umgänge med nära och kära. Allt är med andra ord fantastiskt och toppen men klart att det finns ett litet moln på himlen.
Problemet blir värre och värre och vi bråkar nästan varje dag. Min man har större sexbehov än jag och han pratar hela tiden om hur viktigt det är för mannen att ha sex annars får han prostatacancer. Han tycker jag är jätteego. För mig vid min ålder, trots att jag är nykär, är jag nöjd med var fjortonde dag. Han vill helst en gång per vecka utan Viagra – vilken man jag har.
Jag försöker säga att sexlusten avtar ut med åldern. Skitsnack, säger min man. Jag tror att han känner av sin ålder och rädslan att det inte skall fungera gör att han lägger ansvaret på mig. Han har läst en studie från USA som påstår att risken för en man att drabbas av prostatacancer är stor om han inte får ha sex tillräckligt ofta. Enligt älsklingen håller hans husläkare med. Har du hört talas om detta? Och hur skall jag göra? Är det fel på mig.? Är jag hämmad? Vill ju inte att min älskling skall drabbas av cancer.
/Den positiva

LÄS MER: 60 heta sextips

SEXOLOG SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR:

Det låter så fint att ni har det så bra tillsammans. Men det verkar vara lite mer problem kring detta, ni verkar ha hamnat i en ond cirkel då sexlivet blir kravfyllt och skuldbelagt. Jag ska försöka bena ut de olika delarna.
För det första: Om han är rädd för cancer så finns det inte tillräckligt starka bevis för att samlag skulle vara ett skydd mot cancer. Men däremot vet man att regelbundet sex, genom onani eller med en partner, är bra för att det håller prostatan i gång på ett positivt sätt. Men det viktiga är att din man har ett eget ansvar för det. Du har inte ansvar för hans prostata och tömningar, de kan han sköta själv genom att onanera några gånger i veckan på egen hand.

"Jag råder er båda att hålla i gång sexualiteten"

Din man har rätt i att sexlusten inte avtar med åldern. Om man haft en livaktig, god sexualitet så bibehålls den ofta högt upp i åldern. Forskning har visat är att de flesta i genomsnitt har sex en gång i veckan, om man drar ut det över en livstid.
Sen har man olika ”drive” och här gäller det att försöka mötas så att man inte hamnar i en ond cirkel där sex inte längre är lustfyllt utan blir kravfyllt.
Jag råder er båda att hålla i gång sexualiteten med egenonani var och en för sig några gånger i veckan. Då får man ofta en längtan att dela sex så det brukar alltså vara positivt för samlivet.
Jag undrar också hur ni har det i vardagen? Bekräftar din man dig? Mycket binder er samman, men bekräftar ni varandra? Samtalar ni om att ni tycker om varandra? Hur är era samtal?

LÄS MER: 6 saker du ALDRIG ska göra före sex

"Stress är dessvärre en riktigt erotikdödare"

Att få lust till sex kommer ju från huvudet. Det handlar om bekräftelse och samhörighet i vardagen. Jag undrar också om ert aktiva liv kan leda till stress? Stress är dessvärre en riktigt erotikdödare.
Jag tror att ni skulle ha stor hjälp av en sexolog. Troligen skulle ni få rådet att börja med samlagsvila och sedan genom sensuella övningar successivt hitta tillbaka till lusten igen. Jag rekommenderar det varmt.

LÄS MER: 9 skäl att skiljas – eller börja kämpa!