maanantai 20. kesäkuuta 2016

Alzheimerin taudin salaisuus raottuu



  

Vaikka ihmisen aivoissa näkyisi merkkejä dementiasta, hän voi säästyä Alzheimerin tautiin sairastumiselta.
Vaikka aivoissa on dementiaan viittaavia merkkejä, ei henkilö välttämättä sairasta eikä koskaan sairastu Alzheimerin tautiin.
Vaikka aivoissa on dementiaan viittaavia merkkejä, ei henkilö välttämättä sairasta eikä koskaan sairastu Alzheimerin tautiin. (MOSTPHOTOS)
Jos ikääntyvien ihmisten aivojen rakennetta tarkastellaan kuvantamismenetelmien avulla, asiantuntija voi kertoa, kenellä on aivoissaan sellaisia merkkejä, jotka viittaavat vahvasti Alzheimerin tautiin.
Kuitenkin on niin, että vaikka aivoissa näkyisikin dementiaan viittaavia merkkejä, henkilö ei välttämättä sairasta eikä koskaan sairastukaan Alzheimerin tautiin. Vaikka merkit näyttävät olevan olemassa, vain toiset sairastuvat ja toiset eivät.
Miten se on mahdollista?
UCLA:n tutkijoiden mukaan vastaus löytyy proteiineista ja synapseista. Alzheimerin taudissa synapseihin kertyy liikaa vääränlaista proteiinia.
Varhaisen vaiheen Alzheimerin tautia sairastavilla on aivojen synapseissa erityisen runsaasti beeta-amyloidiproteiinista koostuvaa amyloidiplakkia. Sitä vastoin UCLA:n tutkijoiden mukaan näiden potilaiden synapseissa ei ole havaittavissa erityisen runsaasti p-tau-proteiinia, joka sekin usein yhdistetään Alzheimerin tautiin.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

American Journal of Pathology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan p-tau-proteiinia kertyy tutkijoiden mukaan aivoihin vasta Alzheimerin taudin myöhäisemmässä vaiheessa.
Tutkijoiden mukaan Alzheimerin tauti lähtee etenemään muista mahdollisista merkeistä huolimatta vasta silloin, kun synapseihin alkaa jostain syystä alkaa kertyä juuri beeta-amyloidiproteiinia. Jos selviää, miten kertymistä voitaisiin estää, oltaisiin ehkä matkalla Alzheimerin tautiin pureviin ja sitä ehkäiseviin hoitoihin.
Lähde: medicaldaily.com
HELJÄ SALONEN
helja.salonen@ilmedia.fi