perjantai 24. kesäkuuta 2016

Kypsennä nämä viisi kasvista - terveellisempiä kypsinä kuin raakoina

Keskiviikko 22.6.2016 klo 20.35

  
A-vitamiinin esiasteet, kuten karoteenit, imeytyvät yleensä huonosti, kun kasvis on raaka.
Raakana vai kypsänä? Kasvisten herkuttelu jakaa mielipiteitä. Kasvisten, marjojen ja hedelmien nauttimista tuoreina painotetaan yleensä siksi, että niistä saataisiin talteen kaikki vitamiinit. Käsitys perustuu kuitenkin C-vitamiinista tehtyihin tutkimuksiin, joiden mukaan pitkäaikainen kuumentaminen voi pilata yli puolet ruoan sisältämästä vitamiinista.
Tutkitusti jotkut kasvikset ovat kuitenkin sellaisia, että ne ovat terveellisempiä kypsennettyinä. Niiden sisältämät A-vitamiinin esiasteet, kuten karoteenit, imeytyvät yleensä huonosti, kun kasvis on raaka. Kypsennystapojakin on laidasta laitaan - voit grillata, keittää, paistaa, höyryttää, Prevention-julkaisu muistuttaa. Ota grillikaudesta kaikki irti näiden kasvisten kohdalla, niin moninkertaistat niiden terveyshyödyt.
1. Porkkanat

Porkkanat ovat hyväksi silmille beetakaroteenin vuoksi. Beetakaroteeni antaa porkkanalle sen oranssin värin. Elimistössä beetakaroteeni muuttuu A-vitamiiniksi, joka on hyväksi vastustuskyvylle, ihon terveydelle ja silmille. Tutkimuksissa on havaittu, että beetakaroteeni imeytyy paremmin keitetystä porkkanasta kuin raa'asta porkkanasta.
2. Tomaatit

Nauti tomaatit mieluummin keitettyinä, kastikkeen, soseen tai itsetehdyn ketsupin muodossa. Jos tomaatin syö raakana, sen sisältämistä antioksidantti lykopeeneista saa vain neljä prosenttia, kertoo Journal of Food Sciences and Nutrition -tiedejulkaisun tutkimus. Tämä johtuu siitä, että elimistön on vaikea imeä lykopeenejä raa'an tomaatin paksujen soluseinämien läpi. Elimistö hyödyntää paremmin tomaatin lykopeenin kypsennetyssä ruoassa ja jopa teollisesti prosessoiduissa tuotteissa, kuten ketsupissa, verrattuna tuoreeseen tomaattiin.
3. Pinaatti

Moni aktiiviliikkuja syö pinaattia sen kehuttujen terveysvaikutusten takia. Pinaatin sisältämä folaatti on välttämätön solujen kasvulle. Pinaatin sisältämän folaatin määrä pysyy kuitenkin samana, vaikka sitä kypsentää tai höyryttää. Hyöryttäessä pinaatti kutistuu paljon vähemmän kuin keittäessä. Siksi pinaattia kannattaa syödä keitettynä, koska silloin syöt sitä luultavasti enemmän ja samalla myös folaatteja. Pinaattia suositellaan ryöpättäväksi myös sen sisältämien oksaalin ja nitriitin vuoksi. Ne ovat elimistölle epäterveellisiä.

ILMOITUS

4. Parsa

Parsan uskotaan ehkäisevän syöpää. Se johtuu siitä, että parsa sisältää runsaasti syöpää ehkäiseviä vitamiineja, kuten A- C- ja E-vitamiineja sekä folaattia. Parsan paksut soluseinämät kuitenkin vaikeuttavat elimistöä saamasta näitä ravintoaineita. Parsan kypsentäminen hajottaa soluja niin, että ravintoaineet imeytyvät elimistöön paremmin.
5. Kurpitsa

Tämä on ehkä monille jo tuttua, mutta kurpitsaa ei tavallisesti syödä raakana. Kypsennetyssä kurpitsassa on huomattavasti enemmän ravinteita kuin raa'assa. Porkkanoiden tapaan myös kurpitsassa on runsaasti beetakaroteenia, joka imeytyy elimistöön paremmin kypsennyksen jälkeen.
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@iltalehti.fi
KUVAT: MOSTPHOTOS
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?