sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Yllättävät ruuat, jotka edistävät tulehduksia

Sunnuntai 5.6.2016 klo 07.30
 
  
Krooninen tulehdus on yhdistetty esimerkiksi sydänsairauksien syntyyn. Nämä viisi ruokaa edistävät tulehdusreaktiota elimistössäsi.
Tilasitko ravintolassa pihvin ja sen kanssa punaviiniä? Säännöllisesti nautittuna nämä aineet voivat ylläpitää tulehdusreaktiota elimistössäsi.
Tilasitko ravintolassa pihvin ja sen kanssa punaviiniä? Säännöllisesti nautittuna nämä aineet voivat ylläpitää tulehdusreaktiota elimistössäsi. (MOSTPHOTOS)
Pitkäaikainen tulehdusreaktio elimistössä voi olla ongelmallinen, sillä sen uskotaan edesauttavan esimerkiksi mielenterveysongelmien ja sydänsairauksien syntymistä, Prevention kertoo.
Kroonisen tulehduksen voi aiheuttaa moni asia, kuten esimerkiksi stressi tai ilmansaasteet. Myös ruokavaliolla on väliä. Nämä viisi ruokaa edistävät tulehdusreaktiota elimistössä, joten niiden käyttöä kannattaa vähentää.
Osa kasviöljyistä
Esimerkiksi auringonkukkaöljy sisältää paljon omega-6-rasvahappoja, mutta melko vähän omega-3:a.
Koska keho käyttää rasvoja hormonien valmistukseen, tämä epätasapaino on haitaksi: omega-6 edistää tulehduksia, kun taas omega-3:lla on tulehduksia rauhoittava vaikutus.
Tästä huolimatta Prevention ei suosittele kasviöljyjen poistamista ruokavaliosta täysin. Kiinnitä sen sijaan huomiota omega-3-rasvahappojen saantiin esimerkiksi lisäämällä kalan määrää ruokavaliossasi.
Agavesiirappi
Agavesiirappi on makeuttaja, josta noin 85 prosenttia on fruktoosia eli sokeria, jota vain maksasi solut voivat pilkkoa.
Tämän vuoksi liiallinen fruktoosin saanti voi rasittaa maksaa ja lopulta aikaansaada siellä tulehdusreaktion, joka haittaa elimen toimintaa.
Punaviini
Kohtalainen alkoholinkulutus - naisilla yksi ja miehillä kaksi annosta päivässä - ei vielä haittaa.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Sen sijaan suositusannoksia suurempien määrien juominen nostaa elimistön tulehdustilaa.
Punainen liha
Vaikka punainen liha on hyvä proteiinin ja B-vitamiinien lähde, sitä ei kannata syödä liikaa. Se sisältää nimittäin paljon tyydyttyneitä rasvoja, jotka ylläpitävät tulehdustilaa elimistössä.
Liian paljon mitä tahansa
Loppujen lopuksi mikä vain voi olla haitallista liikaa nautittuna. Tulehdustilaa voi nimittäin pitää yllä myös pelkkä ylipaino, riippumatta siitä, kuinka terveellisesti ihminen on syönyt sen hankkiessaan.
Lähde: Prevention