sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Trafi: Suomesta voi tulla robottiautojen koekenttä

Sunnuntai 15.5.2016 klo 14.01
 
  
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi haluaa Suomesta automaatioajamisen edelläkävijän. Suomen laki mahdollistaa tämän, virasto muistuttaa.

(PENTTI J. RÖNKKÖ)
Suomi haluaa olla edelläkävijänä liikenteen itseohjautuvuuteen varautumisessa ja sen hyödyntämisessä, tiedottaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Trafi haluaa tehdä Suomesta "digitaalisen ja innovatiivisen liikenteen koekentän". Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi itseajavien autojen kokeilun ja käytön edistämistä liikenteessä tulevaisuudessa. Liikenneviranomaisilla on merkittävä rooli robottiajamisen mahdollistajina, ja Trafi haluaa edistää sitä.
- Automaattiautojen kokeiluista kiinnostuneet tai niitä suunnittelevat tahot voivatkin olla yhteydessä Trafiin. Autamme mielellämme esimerkiksi ajoneuvojen teknisen hyväksynnän ja rekisteröinnin kanssa, sanoi Trafin pääjohtaja Kari Wihlman avatessaan Trafi Tie 2016 -seminaarin tällä viikolla Finlandia-talossa.
Suomen nykyinen lainsäädäntö myös mahdollistaa itse ajavien autojen rantautumisen katukuvaan. Wilhmanin mukaan esimerkiksi erillistä lakiuudistusta ei tarvita. Iltalehti kirjoitti lainsäädönnöstä juttua tänä keväänä. Silloin Trafin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää vahvisti saman asian.
- Suomen laissa ei ole määritelty sitä, että kuljettajan pitäisi olla autossa sitä ohjatessaan. Lain edessä automaattiajaminen on ylipäätään harmaa alue. Lait tehtiin aikana, jolloin näitä vempeleitä ei ollut. Lakeja ei ole päivitetty tältä osin ja ne ovat aika väljiä, Sillanpää avasi.
Tuoreet tutkimukset myös puoltavat robottiautojen tuloa tieliikenteeseen. Amerikkalaisen NHTSA:n tutkimukset ennustavat, että vuoteen 2035 mennessä onnettomuuksien määrä vähenee jopa 80 prosentilla itse ajavien autojen ansiosta. Iltalehti kirjoitti aiheesta taannoin juttua.
Robottiautojen käytön edistämisen lisäksi Trafin pyrkimyksiin kuuluvat myös esimerkiksi romotuspalkkiot sekä jättirekkojen kokeilukäyttö tieliikenteessä, mikä on hyvässä vauhdissa jo.
- Suuremmalla kuljetuskapasiteetilla tavoitellaan pienempää energiankulutusta kuljetettuun kuormaan nähden. Se tarkoittaa suoraan päästöjen ja kustannusten laskua. Etenkin kevyen tavaran kuljetuksissa pituuden kasvattamisella on saatu erinomaisia tuloksia käytännön kokeissa, joita on ajettu lähes kaksi miljoonaa kilometriä, Wihlman totesi.
Viime vuonna toteutettu romutuspalkkiokokeilu ylitti kaikki odotukset. Romutukseen päätyi keskimäärin 19 vuotta vanhoja autoja suoraan liikenteestä ja tilalle saatiin 8 000 vähäpäästöistä uutta autoa.
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?