maanantai 20. kesäkuuta 2016

Miksi nainen elää pidempään kuin mies?


  

Nainen elää pidempään, mutta mies on terveempi - kumma juttu.
Naiset elävät monissa maissa miehiä pidempään.
Naiset elävät monissa maissa miehiä pidempään. (MOSTPHOTOS)
Suomessa naisten eliniän odote on 83 vuotta ja miesten 76 vuotta. Naiset elävät lähes kuusi vuotta pidempään kuin miehet. Vastaava sukupuolten välinen ero on tuttu monessa muussakin valtiossa, kuten rapakon takana Yhdysvalloissa. Mielenkiintoista onkin, että ihminen on ainut laji, jossa sukupuolella näyttäisi olevan merkitystä eliniän pituuteen, kirjoittaa Medical Daily. Alabaman yliopiston professorit Steven Austad ja Kathleen Fischerkertovat miksi näin.
Tutkijoiden mukaan erilaiset hormonit saattavat selittää asiaa. Ne alkavat vaikuttaa sikiöön jo äidin kohdussa. Biologista argumenttia tukevat tutkimustulokset. Esimerkiksi Human Mortality Database -tietokannassa on mukana 38 eri maata vuodesta 1751 ja naiset vetävät vuosi tolkulla pidempää kortta kuin miehet. Elinajanodote on ollut pidempi jopa kriisiaikoina, nälänhätinä ja sota-aikoina.
- Joka vuosi riippumatta ruuan saatavuudesta tai rutosta, naiset ovat pärjänneet miehiä paremmin, tutkijat summaavat.
Naiset näyttävät myös sairastuvan vähemmän tappaviin sairauksiin kuin miehet. Esimerkiksi Yhdysvalloissa viidestätoista tappavasta taudista naisten kuolinsyinä on todettu vain kolmetoista ja pienemmin osuuksin.
Pitkä ikä ja välttyminen tappavilta sairauksilta ei kuitenkaan välttämättä tarkoita tervettä elämää. Terveyden osalta juuri sukupuoli onkin hämmentävä tekijä.
- Naisilla näyttäisi olevan heikompi terveys kuin miehillä läpi elinkaaren. Muiden lajien osalta ei ole todettu vastaavaa, yhdysvaltalaistutkijat sanovat.
Myös Suomessa on useaan otteeseen uutisoitu, kuinka naiset sairastavat miehiä useammin. Toisaalta uskotaan myös, että naiset tarkkailevat oireitaan enemmän kuin miehet ja hakeutuvat siksi useammin lääkäriin.
Sama terveyteen liittyvä havainto kuitenkin pätee länsimaiden lisäksi Bangladeshissa, Kiinassa, Indonesiassa, Malesiassa, Jamaikalla, Intiassa sekä muissa itäisissä valtioissa ja Latinalaisen Amerikan maissa. Tutkijat uskovat, että myös sairastavuudessa on taustalla sukupuoleen liittyvä biologia. Naisten heikkoa terveyttä saattavat selittää naishormonien yhteydet erilaisiin sairauksiin. Esimerkiksi sidekudossairauksilla ja luukadolla eli osteoporoosilla on todettu olevan yhteys naishormoneihin.
Kumpikohan tässä vetää pidemmän korren? Sen voi kukin itse päättää.