maanantai 13. kesäkuuta 2016

Korkea verenpaine yllätti Jukan: "Tuntui, etten pysy enää jakkaralla"

Torstai 16.7.2015 klo 07.30
 
  
Korkea verenpaine on katalasti piilossa. Jukka Rissasen verenpainetauti paljastui, kun päässä alkoi humista.
Jukka Rissanen sai korkean verenpaineensa kuriin lääkityksellä. – Yritän myös syödä terveellisemmin ja ehtiä liikkumaan enemmän.
Jukka Rissanen sai korkean verenpaineensa kuriin lääkityksellä. – Yritän myös syödä terveellisemmin ja ehtiä liikkumaan enemmän. (ESKO MIKKONEN)
Puolisen vuotta sitten iisalmelainen Jukka Rissanen, 39, huomasi, että nyt kaikki ei ole kunnossa. Talonrakennusprojekti kuormitti ja yöunet olivat lyhyitä. Olo tuntui tolkuttoman väsyneeltä.
- Päässä humisi ja huimasi. Tuntui, etten pysy enää jakkaralla.
Rissanen varasi ajan lääkäriin. Kun verenpainelukemat paljastuivat korkeiksi, hän ei varsinaisesti yllättynyt.
-  Meillä on ollut tätä verenpainetautia suvussa sekä isän että äidin puolella. Osasin odottaa samaa myös itselleni. Tämähän ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita. Minulla se kuitenkin tuntui päässä. Yläkerta oli kuin Haminan kaivo.
Aikuisikäisistä suomalaista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Vain joka viidennen verenpaine on ihanteellisella tasolla.
Professori ja kardiologian ylilääkäri Mikko Syvänteen mukaan liiallinen suolan käyttö on suurin syy kohonneen verenpaineen yleisyyteen.
- Yhteisöissä, joissa ruokaan ei lisätä suolaa, kohonnut verenpaine on harvinaisuus. Meillä valtaosa liiasta suolasta tulee elintarvikkeiden piilosuolana, jonka välttäminen vaatii tietoa ja tarkkuutta, Syvänne sanoo
Muita syitä ovat ylipaino ja vähäinen liikunta. Verenpaineen kohoamisen taustalla on myös perimä, joka tekee jotkut herkemmiksi elintapojen vaikutukselle kuin toiset.
Apua lääkkeistä
Noin miljoona suomalaista käyttää verenpainetta alentavia lääkkeitä, mutta heistä vain noin 40 prosentilla verenpaine on hoitotavoitteessa.
Jukka Rissaselle määrättiin aluksi beetasalpaajaa, mutta verenpainelukemat pysyivät ylhäällä. Muutaman viikon kuluttua aloitettiin verenpainelääkitys. Se toimi.
- Oireet helpottivat noin viikossa. Lisäksi sain vielä peruspuhuttelut lääkäriltä. Kävimme läpi syömiset, juomiset ja tupakanpoltot. Olen yrittänyt noudattaa ohjeita ja syödä terveellisemmin. Aiemmin söin vain silloin kun muistin. Nyt tavoitteena on syödä monta pientä ateriaa päivässä. Tupakkaa polttelen yhä.
Kun paineet tasaantuivat, Rissanen jätti lääkkeet pois. Hyvää oloa ei kestänyt pitkään. Lukemat pomppasivat jälleen ylös, ja lääkitys piti aloittaa uudestaan.
- Nyt on taas stressaava elämänvaihe menossa, kun töissä on kiirettä. Sekin vaikuttaa varmasti verenpainelukemiin. Aiemmin pelasin jalkapalloa kolme kertaa viikossa. Toiveena on, että saisin aloitettua taas säännöllisen liikkumisen. Se on varmasti hyvä keino pitää verenpaine kunnossa.
TEKSTI TIINA LAPPALAINEN